Πετρελαιοβιομηχανίες στρέφονται στην «πράσινη» ενέργεια

Πετρελαιοβιομηχανίες στρέφονται στην «πράσινη» ενέργεια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως οι Exxon, Total και Enbridge επενδύουν τώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς διαβλέπουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πειραματίζονταν με την καθαρή ενέργεια επί χρόνια, αλλά δεν απομακρύνονταν ιδιαιτέρως από την παραδοσιακή δραστηριότητά τους. Με τον νέο γύρο των επενδύσεών τους εισέρχονται πλέον στον σκληρό πυρήνα της βιομηχανίας καθαρής ενέργειας.

«Οι μεγάλες πετρελαϊκές αναγνωρίζουν πως θα υπάρξει ιλιγγιώδης ανάπτυξη στις πηγές ενέργειας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα», τονίζει ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτικής Ενέργειας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια. Και υπογραμμίζει: «Για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ευημερία τους, είναι υποχρεωμένες να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους». Ετσι η Exxon Mobil συνάπτει εταιρική σχέση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον εγκλωβισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total S.A. συνήψε συμφωνία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων με την εταιρεία παραγωγής μπαταριών Saft Groupe S.A. ενώ έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών SunPower Corp. Σε ό,τι αφορά την καναδική εταιρεία αγωγών Enbridge, αγοράζει μερίδιο σε υπεράκτια αιολικά πάρκα έναντι 218 εκατ. δολαρίων, για να διπλασιάσει την παραγωγή της σε καθαρή ενέργεια.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί άρχισαν να επενδύουν στην καθαρή ενέργεια από τη δεκαετία του 1970, όταν η πετρελαϊκή κρίση εξώθησε την Exxon να διερευνήσει το δυναμικό της ηλιακής ενέργειας. Επέλεξαν ένα είδος ανανεώσιμης ενέργειας συγγενές με την παραδοσιακή δραστηριότητά τους: τα βιοκαύσιμα. Από το 2005 έως το 2013 οι μεγάλες πετρελαϊκές επένδυσαν περισσότερα από 9,4 δισ. δολάρια στην αιθανόλη και γενικώς σε καύσιμα φυτικής προέλευσης. Δεδομένου ότι είναι πλέον βιώσιμες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2018 και η παραγωγή αιολικής να έχει αυξηθεί κατά 50% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι επενδύσεις στον κλάδο παραμένουν, πάντως, ισχνές εάν συγκριθούν με τα μέτρα της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ακόμη και η εξαγορά της Saft από την Total έναντι 1,1 δισ. δολαρίων, που αποτελεί ρεκόρ για τον κλάδο, ωχριά μπροστά στη χρηματιστηριακή αξία, ύψους 120 δισ. δολαρίων, του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού. Η Exxon δεν έχει δημοσιοποιήσει την αξία της επένδυσής της στην εταιρική της σχέση με τη FuelCell Energy ενώ η συμφωνία της Enbridge να εξαγοράσει από την DONG Energy τρία αιολικά πάρκα στις γαλλικές ακτές αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των εσόδων της εταιρείας αγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή