Τράπεζες διώχνουν μεγάλους πελάτες

Τράπεζες διώχνουν μεγάλους πελάτες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες λογαριασμούς μεγάλων πελατών τους αποφάσισαν να κλείσουν χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, όπως η UBS, η Deutsche Bank και η Βarclays, εξαιτίας της αυστηρότερης διεθνούς νομοθεσίας για το «ξέπλυμα» χρήματος. Οι τρεις όμιλοι εκτιμούν πως θα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, απαλλαγμένοι από 20.000-35.000 πελάτες ο καθένας από τους βραχίονες της επενδυτικής και της εταιρικής τραπεζικής, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ρυθμίσεις

Πέραν του αυστηρότερου πλαισίου για το οικονομικό έγκλημα, ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις διεθνούς βεληνεκούς τράπεζες σε συσχετισμό με την πελατεία τους είναι και οι νέες ρυθμίσεις για την οικονομική τους υγεία. Σήμερα θα έρθει στο προσκήνιο ο ρόλος των τραπεζών στην πάταξη της διαφθοράς, με αφορμή μεγάλο συνέδριο για το θέμα αυτό, το οποίο διοργανώνει η βρετανική κυβέρνηση. Αφορμή δόθηκε με τις αποκαλύψεις δεκάδων χιλιάδων ονομάτων εταιρειών και μεμονωμένων ατόμων για υπεράκτιους λογαριασμούς και σε βρετανικές κτήσεις –μεταξύ άλλων– στην υπόθεση PanamaPapers.

Η Deutsche Bank, συγκεκριμένα, σχεδιάζει να διαγράψει το 35%-40% των σχεδόν 190.000 νομικών προσώπων, με τα οποία συναλλάσσεται διαμέσου των βραχιόνων της στις διεθνείς αγορές, την εταιρική και την επενδυτική τραπεζική. Ορισμένοι πελάτες διατηρούν πλήθος εταιρειών στο όνομά τους και μέσω αυτών συναλλάσσονται με την Deutsche Bank. Η δε συνολική της βάση –σε επίπεδο χονδρικής– θα περισταλεί από τους 65.000 στους 30.000 πελάτες. Η Barclays, τώρα, έχει ήδη κάνει τα τελευταία χρόνια «εκκαθαρίσεις», κλείνοντας 35.000 ανενεργούς ή σχεδόν ανενεργούς λογαριασμούς. Από την πλευρά της η ελβετική UBS επανεξέτασε την πελατειακή της βάση το 2015. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των πελατών της δεν είχε παρά ελάχιστες συναλλαγές μαζί της.

Στελέχη των τραπεζών συνιστούν προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι πελάτες. Λόγου χάριν η Deutsche Bank μετά το πρόστιμο για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor και των συνεχιζόμενων ερευνών για ύποπτες συναλλαγές στη Ρωσία ύψους 10 δισ. δολαρίων διέκοψε τις δραστηριότητές της στη χώρα και σε άλλες δέκα αναδυόμενες αγορές, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση εσόδων. Οι δε HSBC και JP Morgan Chase, τέλος, έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια άνω των 100.000 λογαριασμών.

Νέα μέτρα στις ΗΠΑ

Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις με ισχύ από το 2018 προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποσκοπώντας να πατάξει τις εταιρείες-βιτρίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη κεφαλαίων με στόχο τη φοροδιαφυγή ή το «ξέπλυμα». Βάσει αυτών, θα πρέπει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, χρηματιστηριακές και αμοιβαία κεφάλαια) να λαμβάνουν και να ενημερώνουν τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών που διατηρούν οι πελάτες τους, καθώς και το όνομα τουλάχιστον ενός διοικητικού στελέχους. Οι ιδιοκτήτριες εταιρείες θα πιστοποιούνται μέσω εγγράφων, όπως ένα διαβατήριο, αλλά δεν θα χρειάζεται να πιστοποιούν τα μερίδιά τους. Εντούτοις, αυτή η ρύθμιση έχει και «παραθυράκια», όπως παρατηρούν αναλυτές. «Εάν μια εταιρεία έχει εγκληματικούς σκοπούς, δεν θα συμπληρώσει στο σχετικό έγγραφο ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της είναι το Ισλαμικό Κράτος», επισημαίνει ο Αντερς Ρόντενμπεργκ, αρμόδιος σχέσεων με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Β. Αμερικής στην Bureau vanDijk. Αξιωματούχοι απαντούν ότι θα δημιουργηθεί ευρεία βάση δεδομένων προς χρήση όλων των Αρχών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν αποδειχθεί πως μια εταιρεία ψεύδεται, τότε θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή