Σύντομα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά πρόστιμα σε γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μεγάλες αλυσίδες γερμανικών σούπερ μάρκετ, όπως οι Edeka, Metro, Netto, Kaufland, καθώς και η εταιρεία εμπορίας αναψυκτικών A Kempf για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ καθορισμού των τιμών. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, κατά της μονοπωλιακής συμπεριφοράς, τα εν λόγω σούπερ μάρκετ συμφώνησαν με τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, την αμερικανική Anheuser Busch, σε συγκεκριμένες τιμές στις οποίες θα πωλούνται μερικές από τις πλέον δημοφιλείς μπίρες στη Γερμανία, όπως η Becks. Εξάλλου επιβάλλονται πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ Lidl για καθορισμό των τιμών των γλυκισμάτων της εταιρείας Haribo, καθώς και στην αλυσίδα καλλυντικών Rossmann.

Bέτο από Ε.Ε. στην εξαγορά μονάδας της Telefonica

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβαλε βέτο στην εξαγορά μονάδας της Telefonica από την CK Hutchison Holdings, που θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητών στη Βρετανία. Οπως τόνισε, οι δεσμεύσεις της Hutchison να αυξήσει τις επενδύσεις και να παγώσει τις τιμές δεν επαρκούν για να εξουδετερώσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια συγχώνευση για τον ανταγωνισμό. Εδειξε, έτσι, αποφασισμένη να εμποδίσει ανάλογες συμφωνίες, εκτός κι αν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες εκποιήσουν σημαντική μερίδα πολύτιμων περιουσιακών τους στοιχείων. H επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε πως «υπάρχει ανταγωνισμός στη βρετανική αγορά και οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη».

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκαν για μία ακόμη χρονιά τα ετήσια κέρδη της Toyota, χάρη στην υψηλή ζήτηση από την αμερικανική ήπειρο. Στους 12 μήνες από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016, η κερδοφορία της αυξήθηκε κατά 6,4%, στα 2,31 τρισ. γιεν, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 20 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όμως, τα κέρδη της Toyota υποχώρησαν κατά 4,4%, εξαιτίας της μεγάλης ενίσχυσης του γιεν, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων.

Σε δεινή θέση η Mitsubishi

Η Mitsubishi Motors προειδοποιεί ότι ενδέχεται να είναι περισσότερα τα μοντέλα των αυτοκινήτων της στα οποία έχουν παραποιηθεί τα στοιχεία περί της εξοικονόμησης καυσίμων. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει αποζημιώσεις ή άλλο κόστος από το σκάνδαλο. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι σε τέσσερα από τα μοντέλα της που πωλούνται στην Ιαπωνία τα στοιχεία είναι παραπλανητικά, ώστε να εμφανίζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας από την πραγματική. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν μέχρι στιγμής ότι η Mitsubishi θα κληθεί να καταβάλει περίπου 1 δισ. δολάρια για να αποζημιώσει τους πελάτες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή