Σε επιβολή κυρώσεων κατά Πορτογαλίας, Ισπανίας προχωράει η Ε.Ε.

Σε επιβολή κυρώσεων κατά Πορτογαλίας, Ισπανίας προχωράει η Ε.Ε.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία κυρώσεων εις βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, επειδή οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του EuroActiv. com. Θα είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιβάλλει κυρώσεις για την αποτυχία κυβερνήσεων στην υλοποίηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με βάση ανώνυμη πηγή του EuroActiv.com, οι επίτροποι της Κομισιόν συμφωνούν με την επιβολή κυρώσεων, όπως κατέστη σαφές στη συνάντηση της Τρίτης.

Πρώτα θα ανακοινώσουν συστάσεις για ένα πακέτο δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και για δύο οικονομίες στις 18 Μαΐου. Οπως επιβεβαιώνει, επίσης, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, «η πλειοψηφία συμφώνησε ότι και οι δύο χώρες είναι υποψήφιες για τη διαδικασία», στο πλαίσιο συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο. Πριν από την παρουσίαση των συστάσεων την επόμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποια θα είναι τα απαραίτητα μέτρα. Οταν η Κομισιόν υιοθετήσει την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο EcoFin έχει την αρμοδιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας κυρώσεων.

Η επιβολή κυρώσεων σε «απειθάρχητους» προϋπολογισμούς θα ήταν ένα ατυχές γεγονός για τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί εθνικές εκλογές στις 26 Ιουνίου, αφού το κόμμα των Σοσιαλιστών δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά την αναμέτρηση της 20ής Δεκεμβρίου του 2015. Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών έχει ματαιώσει μέτρα λιτότητας που αν και είναι, προς το παρόν, θεμιτά από τους πολίτες, μπορεί να πλήξουν αργότερα την οικονομία, έχουν προειδοποιήσει Βρυξέλλες και αναλυτές.

Είναι επιλογή των Βρυξελλών να επιβάλει πρόστιμο έως 0,2% του ΑΕΠ εάν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών. Είναι ένας κανόνας που πέρασε το 2011 ως προληπτικό μέτρο για την αποτροπή νέας κρίσης χρέους. Πολλοί ειδήμονες, όμως, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τέτοιας φύσεως κυρώσεων σε οικονομίες που δοκιμάζονται. Πληροφορίες του Euroativ.com αποκαλύπτουν ότι οι κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί θα εξετάσουν και την περίπτωση της Ιταλίας, όπου η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη μείωση του δημόσιου χρέους που φθάνει το 132,7% του ΑΕΠ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η Ισπανία έχει προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν για την επιτυχία μέτρων που έχει λάβει με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 9% στο 5% του ΑΕΠ, αλλά ζητεί την αναβολή μιας τέτοιας απόφασης λόγω των επικείμενων εκλογών. Τον Μάιο του 2015, η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε που πλήρωσε πρόστιμο για «βαριά αμέλεια» στη μεταχείριση των στατιστικών στοιχείων στη Βαλένθια. Αν και το πρόστιμο θα μπορούσε να οριστεί στο 0,2% του ΑΕΠ, η Κομισιόν το περιόρισε στα 19 εκατ. ευρώ. «Υποψήφια» στην επιβολή προστίμου ήταν, επίσης, η Γαλλία, αλλά της δόθηκε πίστωση χρόνου για να αντεπεξέλθει στις προδιαγραφές των Βρυξελλών.

Η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διχάζουν τις κυβερνήσεις στον ευρωπαϊκό Νότο. Από τη μια πλευρά, καλούνται να ικανοποιήσουν τους πολίτες που είναι αγανακτισμένοι από τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων ετών. Από την άλλη, οι πολιτικές ηγεσίες δέχονται πιέσεις από τις Βρυξέλλες που επιμένουν στη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Μετά την κρίση χρέους, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Εκτός των πολιτικών κινδύνων, προκλήσεις παρουσιάζονται και από το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε μείωση των εξαγωγών κατά 3,9% τον Μάρτιο από πέρσι, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μια επταετία. Η πτώση αποδίδεται στην εξασθένηση της ζήτησης από μεγάλες αγορές της Πορτογαλίας, όπως είναι η Ανγκόλα, η Κίνα, η Γερμανία και η Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή