«Πληθωρισμό και ανεργία θα φέρει το Brexit»

«Πληθωρισμό και ανεργία θα φέρει το Brexit»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας (Brexit) από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, κρούει στην τριμηνιαία της έκθεση για τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Σε μία τέτοια προοπτική θα προκληθούν μαζικές πωλήσεις στη στερλίνα, η αξία της θα υποχωρήσει, ενώ οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν. Υιοθετώντας μια προσέγγιση χωρίς περιφράσεις, ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποιεί σε έντονο ύφος πως «η οικονομία ίσως να περιπέσει τεχνικά σε ύφεση». Παράλληλα, όμως, στην έκθεση αναφέρεται πως η ψήφος υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. δεν θα μεταφραστεί σε άμεση τόνωση των επιδόσεων της οικονομίας. Ειδικότερα, η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στο 2,3% το 2017 και το 2018 εν συγκρίσει με τις αρχικές για 2,4% και 2,5% αντίστοιχα.

Ανησυχία

Ο αντίκτυπος από το Brexit προβληματίζει ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Εξ ου και έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για έκρυθμες καταστάσεις, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times». Πάντως, η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό αποτελεί και μία υπόμνηση προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οσμπορν, ότι η βρετανική οικονομία διατρέχει κινδύνους ακόμα και χωρίς την αβεβαιότητα του δημοψηφίσματος. Αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «ενοχλητικά πρωτόγνωρη» τη θέση της Τράπεζας, όσον αφορά τους κινδύνους ενός Brexit, δεδομένου ότι δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της. Οι δε υπέρμαχοι της εξόδου της Βρετανίας, διατείνονται πως ο κ. Κάρνεϊ έχει καταστεί μέρος ενορχηστρωμένης εκστρατείας της κυβέρνησης και προβαίνει σε ανεπίτρεπτες πολιτικές παρεμβάσεις.

Αν και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έδωσε λεπτομερή πρόβλεψη για τις συνέπειες της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ότι οι προσδοκίες της περί χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού «θα τη δυσχεράνουν στο να αντισταθμίσει από τη μία πλευρά τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού και από την άλλη τη σταθεροποίηση της παραγωγής και της απασχόλησης». Αναλόγως, τώρα, εάν η άνοδος του πληθωρισμού ή η άνοδος της ανεργίας είναι μεγαλύτερη, τα επιτόκια θα ανέλθουν ή θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία. Η δε αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος του επομένου μηνός για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πλήξει την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου και η Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ από το 0,5% στο 0,3%.

Ευρύς αντίκτυπος

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η ΒοΕ προειδοποίησε πως το Brexit θα έχει πολύ πιο εκτεταμένο αντίκτυπο. «Τα νοικοκυριά πιθανώς να αναβάλουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καθυστερήσουν τις επενδύσεις τους σε εξοπλισμό και ανθρώπινο κεφάλαιο, η ζήτηση για εργατικά χέρια να μειωθεί και, ως αποτέλεσμα, η ανεργία ν’ αυξηθεί», επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας. Επιπλέον, στην τριμηνιαία της έκθεση παρατηρεί πως «δεν αποκλείεται η στερλίνα να αποδυναμωθεί έτι περαιτέρω και πιθανώς δραστικά, με συνέπεια να ενισχυθεί ο πληθωρισμός και να αυξηθούν οι τιμές των εισαγομένων αγαθών και υπηρεσιών». Σε επιστολή, την οποία απηύθυνε ο Μαρκ Κάρνεϊ στον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι πιθανό οι συνδυαστικές επιπτώσεις μιας εξόδου να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη και άνοδο πληθωρισμού αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της ΒοΕ. Eπιπλέον, πιθανώς να παρατηρηθεί δραστική μείωση στις εισροές κεφαλαίων, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε χρηματοδοτικές δυσκολίες, ειδικά εάν συνδυαζόταν με την απόπειρα των επενδυτών να περιορίσουν τα βρετανικά περιουσιακά τους στοιχεία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή