IEA: Στο εξής, η Ινδία θα καθορίζει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο

IEA: Στο εξής, η Ινδία θα καθορίζει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου θα είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις φέτος καθώς αυξάνεται η ζήτηση από την Ινδία ενώ έχει πληγεί η παραγωγή στον Καναδά από την πυρκαγιά σε περιοχή πετρελαιοφόρου άμμου.

Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που μιλάει για «δραματική μείωση του πλεονάσματος μέσα στο έτος» καθώς βλέπει να μειώνεται η εκτός ΟΠΕΚ παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Υπογραμμίζει παράλληλα πως το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση από την Κίνα, τη Ρωσία αλλά και την Ινδία, η οποία, όπως τονίζει, τείνει να αντικαταστήσει την Κίνα «ως η αγορά με τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για πετρέλαιο».

Ειδικότερα, η ΙΕΑ εκτιμά πως η προσφορά θα υπερβεί τη ζήτηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψή της, πριν από ένα μήνα, μιλούσε για πλεόνασμα 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Παράλληλα, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση, που τώρα προβλέπει πως θα φτάσει τα 95,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 100.000 περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της. Τονίζει, άλλωστε, πως ίσως αναβαθμίσει εκ νέου την πρόβλεψή της για τη ζήτηση. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε, πάντως, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 καθώς το Ιράν έσπευσε να αυξήσει τη δική του μετά την άρση των εναντίον του κυρώσεων. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παραγωγή ιρανικού πετρελαίου έφτασε τον Απρίλιο τα 3,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2011, οπότε και επεβλήθησαν οι τελευταίες και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στο Ιράκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αναπλήρωσαν τις διακοπές στην παραγωγή του Κουβέιτ και της Νιγηρίας, η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ έφτασε τα 32,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η στρατηγική του ΟΠΕΚ να διατηρήσει στα ύψη την παραγωγή φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς μειώνεται η άντληση σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ.

Η έκθεση της ΙΕΑ δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την είδηση ότι μειώθηκαν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, που κατέδειξε ότι ενισχύεται η ζήτηση στην πιο ενεργοβόρο οικονομία του πλανήτη. Οδήγησε, έτσι, αρχικά σε άνοδο τις τιμές του «μαύρου χρυσού» που, ωστόσο, υποχώρησαν αργότερα. Το αργό ΗΠΑ έφτασε κάποια στιγμή στα 46,65 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει αργότερα στα 45,66 δολάρια, και το Brent εκτινάχθηκε αρχικά στα 47,86 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει αργότερα στα 45,79 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή