Αποδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου χάρη στην ενίσχυση του δολαρίου αλλά και στην προειδοποίηση της Ρωσίας ότι το πλεόνασμα προσφοράς θα εξακολουθήσει να πλημμυρίζει την παγκόσμια αγορά και το 2017. Η Ρωσία ανακοίνωσε, άλλωστε, διά στόματος του υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 2 Ιουνίου. Στην έκτακτη σύνοδο πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός του διεθνούς καρτέλ συμμετείχε η Ρωσία, αλλά η Σαουδική Αραβία απέτρεψε μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 45,96 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 46,66 δολάρια. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη άνοδος των τιμών γύρω στα 47 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προέβλεψε μείωση του πλεονάσματος εντός του έτους.

Εξαγορά της Kaminak Gold από την Goldcorp

Mεγάλη εξαγορά αντί 406 εκατ. δολαρίων (520 εκατ. δολαρίων Καναδά) πραγματοποιεί η καναδική Goldcorp, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού με κριτήριο τη χρηματιστηριακή της αξία. Αποκτά την επίσης καναδική Kaminak Gold Corporation, η οποία δραστηριοποιείται στην ανίχνευση χρυσοφόρων εδαφών. Η επιχειρηματική κίνηση συνιστά τη μεγαλύτερη εξαγορά της Goldcorp την τελευταία πενταετία, ενώ η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ανέλθει από τις αρχές της χρονιάς εντυπωσιακά κατά 20%. Στο στόχαστρο του διευθύνοντος συμβούλου της αγοράστριας εταιρείας, Ντέιβιντ Γκαρόφαλο, είναι μεγάλο έργο της Kaminaκ στην καναδική Αρκτική, ώστε από την αναμενόμενη παραγωγή να καλύψει το κενό με τις ανταγωνίστριες Barrick Gold και Newmont Mining. Κατά τις βελτιωμένες προβλέψεις της Goldman Sachs για την πορεία της τιμής του χρυσού, σε ορίζοντα τριμήνου, εξαμήνου και δωδεκαμήνου, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.200, 1.180 και 1.150 δολάρια η ουγγιά, αντιστοίχως, έναντι αρχικών 1.100, 1.050 και 1.000 δολαρίων η ουγγιά. Η αναθεώρηση προς το καλύτερο συμπίπτει με το ότι η Goldman Sachs μείωσε τις προσδοκίες της για αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντός του προσεχούς έτους.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αγοραστικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα εκδηλώθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) υποχώρησε την Παρασκευή στις 720 μονάδες βάσης, που αποτελούν επίπεδα της 2ας Δεκεμβρίου 2015. Να υπενθυμίσουμε ότι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών έχει καταγραφεί στις 17 Νοεμβρίου 2015, με το spread του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στις 643 μονάδες βάσης. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η τιμή του 2ετούς ομολόγου ανήλθε στα 92,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 7,71%. Το 3ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 94,75 λεπτά, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,26%. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 74,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 7,33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή