Αυξημένες ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία

Αυξημένες ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία απασχόλησης για τον μήνα Απρίλιο στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή αποδείχθηκαν ασθενέστερα των αναμενομένων, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί με πιθανότητα περίπου 4,0% το ενδεχόμενο νέας αύξησης 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 14-15 Ιουνίου και λίγο υψηλότερα από 50% στην τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 13-14 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά, οι θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 160.000 τον Απρίλιο έναντι προσδοκιών για αύξηση 200.000, ενώ ανακοινώθηκε και πτωτική αναθεώρηση για την αύξηση των θέσεων εργασίας τους δύο προηγούμενους μήνες κατά 19.000. Παράλληλα, τα στοιχεία που αφορούν τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αποτέλεσαν μια ακόμη ένδειξη αδυναμίας της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 20.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 294.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο, όπου σημειώθηκε πτώση 1,8% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση 11,5% βάση τον Μάρτιο. Στο ίδιο περιβάλλον, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε πτώση 0,8% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο (+0,2% ετησίως), ενώ οι προσδοκίες της αγοράς έκαναν λόγο για σταθερή βιομηχανική παραγωγή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα παραπάνω ασθενή μακροοικονομικά στοιχεία δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τη θετική επίδραση από την άνοδο των τιμών πετρελαίου ύστερα από την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πως η παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου θα μειωθεί σημαντικά αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Συνεπώς, αποτέλεσαν κάποιους από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια από τα μέσα της εβδομάδας που διανύσαμε. Στις αγορές συναλλάγματος, το γιεν υποχώρησε ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας είναι έτοιμη να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος σε περίπτωση μιας νέας και απότομης ανατίμησης του γιεν. Στην υποχώρηση του γιεν συνετέλεσε και η δήλωση ενός πρώην ανώτερου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής τον ερχόμενο Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή