Δυσκολότερο το ξέπλυμα χρήματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Δυσκολότερο το ξέπλυμα χρήματος σε ΗΠΑ, Ευρώπη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει σε Ευρώπη και Αμερική ο κλοιός γύρω από τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς εκτός από τις αυστηρότερες ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στον τραπεζικό κλάδο ως αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εντείνονται οι προσπάθειες μετά τις αποκαλύψεις που έφεραν στο φως τα Panama Papers. Ετσι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούν ταυτόχρονα νέες ρυθμίσεις που δυσχεραίνουν το ξέπλυμα χρήματος.

Βάσει των νέων κανόνων που εξήγγειλε μέσα στην εβδομάδα ο Ντέιβιντ Κάμερον, τράπεζες και γενικότερα εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα είναι υπόλογες σε περίπτωση εμπλοκής υπαλλήλων τους σε ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή ή απάτη. Τα νέα μέτρα κατά της διαφθοράς επεκτείνονται παράλληλα και στη βρετανική αγορά ακινήτων, που επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για το ξέπλυμα χρήματος. Εφεξής θα καταγράφονται σε καινούργιο μητρώο όσες επιχειρήσεις έχουν ακίνητα στη Βρετανία με λεπτομερή καταγραφή όσων ακινήτων διαθέτουν. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης οι εταιρείες «βιτρίνες» που χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Βάσει νέων ρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο να ισχύσουν από το 2018, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ θα οφείλουν εφεξής να ενημερώνονται σχετικά με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών και να διατηρούν στοιχεία σε επίπεδο φυσικών προσώπων, καταγράφοντας το όνομα τουλάχιστον ενός εκ των υψηλόβαθμων στελεχών τους. Ενδεικτική ενός εντεινόμενου κλίματος είναι η διεθνής Σύνοδος κατά της Διαφθοράς που διοργανώθηκε στη Βρετανία μέσα στην εβδομάδα, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις από νομικό οίκο του Παναμά για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών, όπως και κρατικών αξιωματούχων.

Διώχνουν πελάτες

Τη στιγμή που σε επίπεδα κυβερνήσεων εντείνονται οι προσπάθειες για πάταξη της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το ξέπλυμα χρήματος γίνεται εκτεταμένα στα τρία σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο. Στο μεταξύ, όμως, τραπεζικοί κολοσσοί με ισχυρή παρουσία στα τρία αυτά χρηματοπιστωτικά κέντρα επιχειρούν ένα είδος «εκκαθάρισης» από τους ύποπτους πελάτες τους, σπεύδοντας να κλείσουν χιλιάδες λογαριασμούς. Πρόκειται για μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες του διαμετρήματος των Barclays, Deutsche Bank και UBS που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αυτήν τη διαδικασία.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει πως κάθε μία από τις τράπεζες UBS, Deutsche Bank και Barclays διαγράφει από 20.000 έως 35.000 πελάτες. Ειδικότερα η Deutsche Bank σκοπεύει να διαγράψει το 35% με 40% των περίπου 190.000 νομικών προσώπων με τα οποία έχει συναλλαγές. Σε ό,τι αφορά την Barclays, οι εκκαθαρίσεις έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια καθώς ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός έχει ήδη κλείσει 35.000 λογαριασμούς, πολλοί εκ των οποίων ήταν ανενεργοί. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην ελβετική UBS, που πέρυσι επανεξέτασε την πελατειακή της βάση για να ανακαλύψει ότι δεν είχε παρά ελάχιστες συναλλαγές μαζί της σχεδόν το 60% των πελατών της. Εξάλλου, HSBC και JPMorgan Chase έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 100.000 λογαριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή