Κραδασμοί στο Ριάντ στον δρόμο για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Κραδασμοί στο Ριάντ στον δρόμο για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτοι κραδασμοί ενός μετασχηματισμού που φιλοδοξεί να είναι ιστορικής σημασίας, ήταν η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Πετρελαίου και στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας η Σαουδική Αραβία.

Μέχρι πρόσφατα, ο ισχυρός άνδρας του ΟΠΕΚ, ο επί 20 χρόνια υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά επέβαλε στο διεθνές καρτέλ πετρελαίου να διατηρήσει την παραγωγή «μαύρου χρυσού» στα ύψη όταν οι τιμές κατρακυλούσαν, είναι πλέον παρελθόν. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, που σχολιάστηκε επιεικώς αγενής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ριάντ αντικατέστησε τον Αλί αλ Ναΐμι και τη θέση του ανέλαβε ο Χαλίντ αλ Φαλίχ, πρόεδρος του Δ.Σ. της Aramco, της ναυαρχίδας του πετρελαϊκού κλάδου της χώρας. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο 81 ετών Αλί αλ Ναΐμι ζητούσε ματαίως εδώ και χρόνια τη συνταξιοδότησή του. Η αντικατάστασή του αντανακλά τη στροφή που δρομολογείται στη χώρα και συγκεκριμένα την απεξάρτησή της από το πετρέλαιο, 80 χρόνια μετά τον εντοπισμό του «μαύρου χρυσού» στο έδαφός της.

Το «Οραμα 2030»

Ως ιθύνων νους της αλλαγής φέρεται ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γιος του βασιλιά Σαλμάν. Ως γενεσιουργός αιτία της σύλληψής του φέρεται η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» σε μεγάλο βαθμό, με συνυπαιτιότητα του ίδιου του Ριάντ, που όχι μόνον εμπόδισε μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής τον Νοέμβριο του 2014, αλλά και προ μηνός υπονόμευσε κυοφορούμενη συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής. Είναι, πάντως, γεγονός ότι παρά την πτώση των τιμών του, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε πάνω από το 70% των εσόδων του Ριάντ ακόμη και το περασμένο έτος, όταν οι τιμές είχαν καταβαραθρωθεί.

Το ότι πρόκειται περί μιας αλλαγής οικονομικής πορείας και όχι για έναν οποιονδήποτε ανασχηματισμό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από την παράλληλη αντικατάσταση του Φαντ αλ Μουμπάρακ, προέδρου της κεντρικής τράπεζας από τον αντιπρόεδρό του, Αχμεντ αλ Κολιφέι. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα αναλάβει να υλοποιήσει το «Οραμα 2030», όπως τιτλοφόρησε, προ ημερών, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας το σχέδιό του για αναπροσανατολισμό της οικονομίας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αρχίζοντας μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις, με το 5% της Aramco να μπαίνει στο χρηματιστήριο, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει αύξηση στο 65% από το υφιστάμενο 40% του ποσοστού του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει ο ιδιωτικός τομέας. Προβλέπει, επίσης, αύξηση στο 35% από το 20% του ποσοστού που αντιπροσωπεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και περιορισμό του αριθμού των ξένων εργατών στη χώρα. Παράλληλα με τους στόχους του νέου προγράμματος έχει, άλλωστε, ανακοινωθεί χαλάρωση της νομοθεσίας που διέπει την είσοδο ξένων επενδυτών στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση του Ριάντ επιχειρεί να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή