Ο Μπάφετ επενδύει στην Apple και η Apple στην Didi Chuxing

Ο Μπάφετ επενδύει στην Apple και η Apple στην Didi Chuxing

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με κοινό παρονομαστή την Apple πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Berkshire Hathaway του Αμερικανού επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ επένδυσε 1 δισ. δολάρια στον γίγαντα της τεχνολογίας. Την περασμένη Πέμπτη, η ίδια η Apple είχε ανακοινώσει ότι επενδύει 1 δισ. δολάρια στην κινεζική εταιρεία Didi Chuxing, τη βασική ανταγωνίστρια της Uber στην Κίνα. Χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2018, με την αξία της να αποτιμάται στα 25 δισ. δολάρια.

Η επένδυση του κ. Μπάφετ στην Apple έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρώτον, γιατί δείχνει ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θεώρησε την τιμή της μετοχής ευκαιρία. Δεύτερον, διότι πρόκειται για επένδυση στη βιομηχανία της τεχνολογίας, έναν κλάδο της οικονομίας που ο κ. Μπάφετ έχει δηλώσει ότι δεν κατανοεί. Στις 31 Μαρτίου, η Berkshire Hathaway κατείχε 9,81 εκατ. μετοχές της Apple, αξίας περίπου 1,07 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η αξία της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ήδη μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της πτώσης της τιμής της μετοχής αφότου η Apple ανακοίνωσε, τον Απρίλιο, την πρώτη τριμηνιαία μείωση εσόδων από το 2003. Με τη σειρά της η μείωση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβράδυνση των πωλήσεων του iPhone. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Μπάφετ χθες προς τη Wall Street Journal, η επένδυση στην Apple έγινε από ένα από τα στελέχη του. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μπάφετ έχει ενισχύσει την επενδυτική του ομάδα με δύο πρώην στελέχη της βιομηχανίας hedge fund, τους Τοντ Κομπς και Τεντ Γουέσλερ. Τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν αποδειχτεί πρόθυμα να επενδύσουν σε τομείς της αγοράς με τους οποίους δεν είναι πρόθυμος να ασχοληθεί ο ίδιος ο κ. Μπάφετ, σύμφωνα με τη WSJ. Προφανώς ο κ. Μπάφετ και οι συνεργάτες του θεώρησαν ότι η σημαντική υποχώρηση της μετοχής της Apple από το καλοκαίρι του 2015 και μετά αποτελούσε σπουδαία ευκαιρία. Πέρυσι τον Ιούλιο η μετοχή της εταιρείας άξιζε πάνω από 130 δολάρια, ωστόσο η τιμή είχε υποχωρήσει στα 108,99 δολάρια στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016. Χθες υπήρξε ανάκαμψη της μετοχής κατά 3,63%, στα 93,63 δολάρια, ωστόσο από την αρχή του έτους έχει χάσει το 11,05% της αξίας της και το 25% της αξίας της στο διάστημα των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Το δεύτερο μεγάλο ντιλ στο οποίο εμπλέκεται η Apple έγινε στην κινεζική αγορά, όπoυ η αμερικανική εταιρεία επένδυσε 1 δισ. δολάρια στην Didi Chuxing, η οποία έχει ως βασικούς μετόχους τις κινεζικές Alibaba (ηλεκτρονικό εμπόριο) και Tencent (κοινωνικά δίκτυα). Η Didi έχει εμπλακεί σε «πόλεμο» για την απόκτηση μεριδίου αγοράς με την κινεζική θυγατρική εταιρεία της Uber. Η Didi κυριαρχεί στην κινεζική αγορά υπηρεσιών ταξί και σύμφωνα με το Reuters σκοπεύει να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πιθανότατα το 2018 με στόχο να αντλήσει 3 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένου του 1 δισ. της Apple. H συνολική της αξία υπολογίζεται σήμερα στα 25 δισ. δολάρια. Οι οδηγοί της εταιρείας πραγματοποιούν 11 εκατ. κούρσες την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή