Επιχειρηματίες και καθηγητές κατά της ΕΚΤ

Επιχειρηματίες και καθηγητές κατά της ΕΚΤ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας προσέφυγε κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιτίθενται στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag. Οπως καθίσταται εμφανές, με την προσφυγή αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά νομική διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε ομάδες ποικίλων συμφερόντων εντός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, που επιθυμούν περιορισμό των εξουσιών της.

Συν τοις άλλοις, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει επανέλθει και η προσφυγή εναντίον σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο καταρτίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του κατά την κορύφωση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε απορριφθεί πέρυσι τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται πως θα εκδώσει την τελική του απόφαση εντός του τρέχοντος έτους. Η κινητοποίηση των Γερμανών επιχειρηματιών και των πανεπιστημιακών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο άσκησης δριμείας κριτικής στην ΕΚΤ. Ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες της Γερμανίας διαμαρτύρονται εντόνως, επειδή, όπως διατείνονται οι ίδιοι, τα χαμηλότατα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές και δεν αποκλείεται να συντείνουν στην περαιτέρω άνοδο των αντιευρωπαϊστών. Σχετικά πρόσφατα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τον ευθέως ότι ευθύνεται για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Αντεπιτιθέμενος ο κ. Ντράγκι, διεμήνυσε πως η ΕΚΤ ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όχι τους πολιτικούς. Πριν από λίγες ημέρες, επιπλέον, οργανώθηκε διαδήλωση στη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονταν για την απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Η εφημερίδα Welt am Sonntag, η οποία και έφερε στο φως της δημοσιότητας την πρόσφατη προσφυγή επιχειρηματιών και καθηγητών κατά του πιστωτικού ιδρύματος, τονίζει πως αντικείμενό της είναι το εάν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κρατικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα. Οι προσφεύγοντες καθηγητές και οι επιχειρηματίες εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαινιάζει προγράμματα που ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και, ως εκ τούτου, για τους Γερμανούς φορολογουμένους, υπό το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για πληθωρισμό μόλις κάτω του 2%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή