«Παγώνουν» μέχρι Ιούλιο οι κυρώσεις κατά Ισπανίας – Πορτογαλίας

«Παγώνουν» μέχρι Ιούλιο οι κυρώσεις κατά Ισπανίας – Πορτογαλίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή «έβαλε στον πάγο» μέχρι τον Ιούλιο την απόφαση για κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση αυτή ελήφθη για έναν μάλλον ασυνήθιστο λόγο – για να μη συμπέσουν οι κυρώσεις με την προεκλογική περίοδο της Ισπανίας.

«Εχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά για να κάνουμε αυτό το βήμα. Αλλά θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, χθες στις Βρυξέλλες.

Η αναβολή της απόφασης για επιβολή κυρώσεων ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις εκθέσεις της για τα 28 κράτη-μέλη. Σε αυτές τις εξαμηνιαίες εκθέσεις, η Επιτροπή κάνει συστάσεις στις 28 χώρες, ώστε τα οικονομικά προβλήματα της κάθε χώρας να είναι κατά κάποιον τρόπο ελεγχόμενα και να μην οδηγήσουν σε μία ενδεχόμενη κρίση.

Η απόφαση της Επιτροπής σίγουρα θα ικανοποιήσει τη Μαδρίτη, καθώς οποιοδήποτε πρόστιμο, ένα μήνα περίπου πριν από τις εκλογές που διεξάγονται στις 26 Ιουνίου, θα δυσκόλευε την πολιτική κατάσταση, αφού η Ισπανία έχει βγει από το μνημόνιο αλλά οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται μέχρι σήμερα, και όλα τα ισπανικά κόμματα συμφωνούν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αυξήσουν το χρονικό διάστημα για να πετύχουν τους στόχους του ελλείμματος.

Η Επιτροπή δίνει παράταση στην Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία λιγότερο από ένα έτος, ώστε να φτάσουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στη Γαλλία πέρυσι η παράταση ήταν δύο έτη. Η Ισπανία έχει διορία μέχρι το 2017 και η Πορτογαλία μέχρι το τέλος του 2016 για να κάνει τις διορθώσεις και να φέρει τον προϋπολογισμό της στο 3%, που είναι και το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή είναι μέχρι και 0,2% του ΑΕΠ, αλλά την τελική υπογραφή για τέτοια πρόστιμα θα πρέπει να τη βάλουν οι υπουργοί Οικονομικών. Από τη δημιουργία του ευρώ δεν έχουν υποβληθεί πρόστιμα ποτέ σε καμία χώρα.

Πέρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Επιτροπή συνεχίζει τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για τέσσερις ακόμα χώρες (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Ελλάδα δεν λαμβάνει ωστόσο συστάσεις, καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ακολουθείται διαφορετική διαδικασία. Η Επιτροπή επίσης αποφάσισε να δώσει στην Ιταλία περισσότερη ευελιξία για το 2016, μία «νίκη» για την ιταλική κυβέρνηση που ζητάει περισσότερη δημοσιονομική χαλάρωση τον τελευταίο χρόνο. Και η Επιτροπή έδωσε περισσότερη ευελιξία –περισσότερη από ποτέ– μεγέθους 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει σκληρά να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις αυξημένες ανάγκες του προϋπολογισμού της χώρας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Παρ’ όλα αυτά η Επιτροπή ζήτησε από τη Ρώμη να κάνει μία μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια για το 2017 και το 2018, καθώς έχει πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Θα επανεξεταστεί η περίπτωσή της τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή