ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ιαπωνική οικονομία παραμένει αδύναμη

i-iaponiki-oikonomia-paramenei-adynami-2134397

Η οικονομία της Ιαπωνίας παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, εδώ και έναν χρόνο, λόγω εν μέρει του δίσεκτου έτους που οδήγησε σε ενίσχυση της κατανάλωσης. Εν τούτοις, οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως αυτή η θετική επίδοση δεν είναι αρκετά ισχυρή για να καταρρίψει τους φόβους για συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Με την κατανάλωση να επιτυγχάνει μικρή ανάκαμψη από το προηγούμενο τρίμηνο, τροφοδοτούνται προσδοκίες που θέλουν τον πρωθυπουργό, Ζένζο Αμπε, να καθυστερεί την προγραμματισμένη αύξηση στον φόρο πωλήσεων το ερχόμενο οικονομικό έτος.

Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 1,7%, σε ετήσια βάση, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Οικονομικοί παρατηρητές ανησυχούν, όμως, ότι οι επιδόσεις Ιανουαρίου – Μαρτίου δεν επαρκούν για να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη που απαιτείται για να αποφευχθεί η ύφεση. «Εάν ληφθεί υπ’ όψιν η μεμονωμένη επίδραση της επιπλέον ημέρας που προκύπτει από το δίσεκτο έτος, ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο, τα δεδομένα για την ανάπτυξη δεν είναι τόσο ισχυρά όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως», σχολίασε ο Χιντενόμπου Τκούντα, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών Μιζούχο. «Οπότε τα στοιχεία για το ΑΕΠ, ενδεχομένως, να αποτρέψουν το πρωθυπουργό Σένζο Αμπε να αυξήσει τον φόρο πωλήσεων από το επόμενο έτος και αντί αυτού να δρομολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης 5 τρισ. γιεν ή 45,76 δισ. δολαρίων. Εκτιμώ, επίσης, πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση το καλοκαίρι, λόγω της εξασθένισης της ανάπτυξης και της αδυναμίας στην ενίσχυση των τιμών», σχολιάζει ο ίδιος.

Η κατανάλωση στον ιδιωτικό τομέα, η οποία εκπροσωπεί το 60% του ΑΕΠ, ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιανουάριο – Μάρτιο, με υπερδιπλάσια αύξηση από τη μέση πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών. Εν τούτοις, η άνοδος αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει πτώση της τάξεως του 0,8% ένα τρίμηνο πριν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην απόφαση του κ. Αμπε για το εάν θα αναβάλει την αύξηση του φόρου πωλήσεων ή όχι από το επόμενο έτος. Το δίλημμα αυτό παρουσιάζεται σε μια περίοδο που ο κ. Αμπε ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους υπόλοιπους ηγέτες των G7 στη σύνοδο που είναι δρομολογημένη για την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία. Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ιαπωνικής κυβέρνησης που θα ήθελε ο κ. Αμπε να συζητηθεί στη σύνοδο αυτή είναι ένας συντονισμός πολιτικών μεταξύ των επτά ισχυρότερων κρατών του αναπτυγμένου κόσμου για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του περυσινού έτους οφείλεται στη βραδεία αύξηση των μισθών, που έπληξε την κατανάλωση. Παράλληλα, τα στοιχεία για τις εξαγωγές δεν ήταν ισχυρά, λόγω της υποτονικής ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές και της ανόδου του γιεν.

Ο κ. Αμπε αποφάσισε την αύξηση του φόρου πωλήσεων σε δύο στάδια. Το 2014 εφάρμοσε την πρώτη αύξηση στο 8% από το 5%, οδηγώντας σχεδόν αυτόματα την οικονομία σε ύφεση. Τότε, ο κ. Αμπε αποφάσισε την καθυστέρηση της δεύτερης αύξησης στο 18%, ύστερα από ένα 18μηνο. Οι Ιαπωνες είναι αρκετά συντηρητικοί καταναλωτές και αναπροσαρμόζουν τις δαπάνες τους άμεσα, εάν το κρίνουν αναγκαίο.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει υιοθετήσει μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη νομισματική πολιτική για να ενθαρρύνει την κατανάλωση και την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία, χωρίς όμως κανένα απτό αποτέλεσμα. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο.