ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «προπατορικό αμάρτημα» της Κίνας

to-propatoriko-amartima-tis-kinas-2134528

Οταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα του περιορισμού της εξάρτησης, την οποία έχει η Κίνα από τον δανεισμό της, τότε οι ίδιες οι πράξεις της έχουν νόημα περισσότερο από τα όσα μπορεί να ειπωθούν από επίσημα χείλη. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα η κρατικής ιδιοκτησίας εφημερίδα People’s Daily επικαλέστηκε μία ανώνυμη πηγή, αλλά με ισχυρή επιρροή στον κρατικό μηχανισμό, για να τονίσει ότι το «προπατορικό αμάρτημα» δεν είναι άλλο από την υψηλή μόχλευση της χώρας. Παρά ταύτα, τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, επιβεβαιώνουν ότι το χρέος εξακολουθεί να διογκώνεται. Παράλληλα, όπως επίσης καταγράφεται στα στατιστικά δεδομένα, οι επενδύσεις σε έργα υποδομής και σε ακίνητα εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Εως ότου τα στοιχεία αποτυπώσουν άλλη εικόνα, είναι ασφαλές να συνεχίσει κανείς να υποθέτει ότι το Πεκίνο παραμένει προσηλωμένο στην ανάπτυξη.

Σε μια πρώτη επιφανειακή προσέγγιση, τα τελευταία στοιχεία, τα οποία αφορούν τις πιστώσεις, υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Κίνας έχει εισέλθει σε περίοδο αποκατάστασης της εξάρτησής της από τη μόχλευση. Η νέα κοινωνική χρηματοδότηση (ΤSF), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βαρόμετρο των επενδύσεων, μειώνεται δραστικά τον Απρίλιο στα 751 δισ. γουάν εν συγκρίσει με τα 2,3 τρισ. γουάν του Μαρτίου. Οι νέες χορηγήσεις ελαττώθηκαν δραστικά στα 564 δισ. γουάν από 1,3 τρισ. γουάν τον Μάριο. Με όλα αυτά κατά νουν, αναλυτές τείνουν να υποθέσουν ότι ίσως τα όσα επικαλέστηκε η People’s Daily να συνδέονται με μια μεταστροφή πολιτικής σε υψηλότατα επίπεδα. Παρά ταύτα, με μια πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά στοιχεία, θα μπορούσε κανείς να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι, εν πολλοίς, η ιστορία δεν εμφανίζει και μεγάλες διαφορές με το παρελθόν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι στους αριθμούς, που αφορούν την TSF, δεν συγκαταλέγονται τα μηνιαία στοιχεία του ενός τρισεκατομμυρίου γουάν σε νέα ομόλογα τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας.

Στην πλειονότητά τους αυτοί οι τίτλοι εκδόθηκαν στο πλαίσιο ενός σχήματος για την ανταλλαγή τραπεζικών δανείων με μεγαλύτερης διάρκειας αξιόγραφα. Εάν προστεθούν αυτά, όπως υπολογίζει η ελβετική τράπεζα UBS, τότε οι συνολικές πιστώσεις στην Κίνα αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 17% και σε ετήσια βάση. Αυτή και μόνον η αύξηση είναι υπερβολική για μια οικονομία, της οποίας το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό στο σχεδόν ήμισυ του προαναφερθέντος ποσοστού.Επιπροσθέτως, οι νέες πιστώσεις δεν έχουν παύσει να εισρέουν με κατεύθυνση εκείνες ακριβώς τις ίδιες περιοχές οι οποίες προσέφεραν στην Κίνα πολλά χρόνια ασύμμετρης ανάπτυξης. Οι τιμές των ακινήτων έχουν εμφανίσει σημαντικές αυξήσεις σε ακριβές και ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις, όπως η Σαγκάη και η Σενζέν.

Επιπλέον, η οικοδόμηση νέων κατοικιών ήταν 21,4% υψηλότερη με κριτήριο τα τετραγωνικά μέτρα το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2016 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 14 του μηνός από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Αν και οι δαπάνες υποδομών είχαν ελαφρά επιβράδυνση, τον Απρίλιο και σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 21%. Οι δε επενδύσεις στα έργα κοινής ωφελείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, αυξήθηκαν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού κλάδου διαμαρτύρονται για την έλλειψη πιστώσεων. Θα πρέπει, εν κατακλείδι, να αναφερθεί πως το Πεκίνο για να μπορέσει να επαναφέρει την ισορροπία στο οικονομικό του σύστημα χρειάζεται να κατευθύνει τα κεφάλαια σε περιοχές οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Επί του παρόντος, πάντως, τα ίδια τα δεδομένα δεν φανερώνουν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ούτως ή άλλως, το να μπορέσει κάποιος να αποκηρύξει το «προπατορικό αμάρτημα» ουδέποτε ήταν εύκολη υπόθεση.