ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασμοί άνω του 500% επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα

dasmoi-ano-toy-500-epivlithikan-apo-tis-ipa-stis-eisagoges-kinezikoy-chalyva-2134589

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κινεζικές χαλυβουργίες στην επιβολή νέων δασμών 500% και πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές χάλυβα ψυχρής έλασης. Σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για προστατευτισμό, επισημαίνοντας, επιπλέον, πως η Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του εν λόγω εμπορεύματος στον κόσμο, χρειάζεται χρόνο για να αντεπεξέλθει στην πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα. «Παρατηρείται μεγάλη ένταση στις εμπορικές σχέσεις και αυτό δεν ωφελεί την αγορά», επισημαίνει ο Λιου Ζενζιάνγκ, γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ενωσης Σιδήρου και Χάλυβα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν το Πεκίνο θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους δασμούς. Πάντως, η Κίνα θα εξακολουθήσει να προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στους εξαγωγείς χάλυβα, αποβλέποντας στη στήριξη της εξαιρετικά δύσκολης αναδιοργάνωσης του κλάδου. Η παραγωγή της χώρας αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής παγκόσμιας και ακολουθούν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ στις πρώτες τρεις θέσεις. Πέρυσι οι εξαγωγές της Κίνας έφθασαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 112 εκατ. τόνων.

Οι άλλες χώρες που παράγουν χάλυβα ασκούν δριμεία κριτική στο Πεκίνο, επειδή οι κινεζικές χαλυβουργίες τις δυσχεραίνουν στις αντίστοιχες εγχώριες αγορές τους – μεταξύ αυτών και οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, οι οποίες πλήττονται από τον φθηνό κινεζικό χάλυβα. Αξίζει να σημειωθεί πως το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου οι κινεζικές εξαγωγές σε χάλυβα αυξήθηκαν δραστικά σχεδόν 7,6% στα 36,9 εκατ. τόννους. Aναφερόμενος στην παγκόσμια παραγωγή, η οποία διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια σε υψηλά επίπεδα, ο Λιου Ζενζιάνγκ διεμήνυσε πως η πλεονάζουσα ικανότητα δεν αφορά αποκλειστικά την Κίνα. «Η κάθε χώρα έχει τον δικό της ρόλο να διαδραματίσει, και η Κίνα ειδικά χρειάζεται χρόνο», τόνισε σε κλαδικό συνέδριο. «Ο προστατευτισμός πλήττει τους καταναλωτές και είναι ενάντια στο ελεύθερο εμπόριο και στον θεμιτό ανταγωνισμό».

Επισήμως, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν «αθέμιτες μεθόδους» στο πλαίσιο ερευνών για αντιντάμπινγκ, αναφορικά με κινεζικά προϊόντα από χάλυβα ψυχρής έλασης. Οι κινεζικές χαλυβουργίες, πάντως, απορρίπτουν τη διεθνή κριτική για το ότι προωθούν στη διεθνή αγορά τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές. Ως αντεπιχείρημα χρησιμοποιούν το εξής: Οι κατά τόπους χαλυβουργίες είναι περισσότερο αποδοτικές και με χαμηλότερα κόστη από τις διεθνείς ανταγωνίστριές τους. Τέλος, αναφερόμενες στους υψηλότατους δασμούς των ΗΠΑ, επισημαίνουν πως το μερίδιο του κινεζικού χάλυβα στις εκεί αγορές δεν είναι μεγάλο.