Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Η παρατεταμένη ανησυχία για την παραγωγή πετρελαίου στον Καναδά και τη Νιγηρία, αφενός εξαιτίας της πυρκαγιάς σε περιοχή πετρελαιοφόρου άμμου και αφετέρου εξαιτίας του εμφυλίου στην αφρικανική χώρα, έδωσε και πάλι ώθηση χθες στις τιμές του «μαύρου» χρυσού. Το απόγευμα το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 48,33 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 68,54 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει πως στο σύνολο της εβδομάδας ενισχύθηκε κατά περίπου 5,3%. Σε ό,τι αφορά το Brent, κυμαινόταν το απόγευμα στα 48,35 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 49,20 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο σημείωνε αύξηση σχεδόν 2,8% στη διάρκεια της εβδομάδας. Την άνοδο είχε ανακόψει προσωρινά η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου που εξώθησε ορισμένους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Δύσκολη εβδομάδα για τον χρυσό

Η τιμή του χρυσού έδειξε σημάδια σταθεροποίησης στο τέλος της εβδομάδας, έχοντας πίσω της δύο συνεδριάσεις με απώλειες. Συνολικά την εβδομάδα που πέρασε το πολύτιμο μέταλλο εμφάνισε τη μεγαλύτερη κάμψη σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, αποδίδεται στο ότι το δολάριο ενισχύθηκε και ότι υπήρξαν ενδείξεις από την πλευρά της Fed για αύξηση επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου. Στην αγορά σποτ του χρυσού, χθες, η τιμή δεν είχε μεγάλες μεταβολές στα 1.254 δολάρια η ουγγιά, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας των 1.244 δολαρίων η ουγγιά. Συνολικά μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, η τιμή είχε απολέσει 1,5% της αξίας της, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη κάμψη από τις 25 Μαρτίου. «Το περιβάλλον διαπραγμάτευσης του χρυσού είναι σαφώς διαφορετικό από ό,τι ήταν προ μερικών εβδομάδων, όταν το δολάριο είχε αποδυναμωθεί και οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες για το πολύτιμο μέταλλο», αναφέρουν αναλυτές. Η τιμή του χρυσού αξίζει να αναφερθεί τέλος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην άνοδο των επιτοκίων. Μία τέτοια μεταβολή συνθηκών συνήθως καθιστά δαπανηρότερο το να διατηρεί ένας επενδυτής τοποθετήσεις σε χρυσό.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αυξήθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Η βασική αιτία της βελτίωσης του κλίματος στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ) θα πρέπει να αποδοθεί στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη 24 Μαΐου για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Το spread του 10ετούς ομολόγου (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 723 μονάδες βάσης. Το 2ετές ομόλογο διαπραγματεύθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με τιμή στα 94,20 λεπτά του ευρώ και απόδοση στο 8,90%. Το 3ετές ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 92,90 λεπτά και απόδοση στο 7,60%. Το 10ετές ομόλογο αποτιμήθηκε χθες στα 74,40 λεπτά με την απόδοση να κυμαίνεται στο 7,40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή