Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω αυξημένης πιθανότητας για υψηλότερα επιτόκια από τη Fed τον Ιούνιο

Ενίσχυση δολαρίου εν μέσω αυξημένης πιθανότητας για υψηλότερα επιτόκια από τη Fed τον Ιούνιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Fed αιφνιδίασε τις αγορές καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 26-27 Απριλίου, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, αποκάλυψαν ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο παραμένει ανοιχτό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, «οι περισσότεροι συμμετέχοντες» υποστήριξαν την άποψη ότι θα ήταν σκόπιμη μια αύξηση τον Ιούνιο εάν η οικονομία ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίσουν να βελτιώνονται και ο πληθωρισμός ενισχυθεί προς τον μακροπρόθεσμο στόχο 2%. Η δημοσίευση των πρακτικών, σε συνδυασμό με πληθώρα δηλώσεων αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες ημέρες ότι η τράπεζα θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει σε 2-3 αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος, καθώς και οι πρόσφατες ανακοινώσεις καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της πιθανότητας για το ενδεχόμενο ανόδου του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου της Fed κατά 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση, που είναι προγραμματισμένη για τις 14-15 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί τώρα το εν λόγω ενδεχόμενο με πιθανότητα 32% έναντι 20% πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών και περίπου 5% στις αρχές Μαΐου. Επηρεασμένα αρνητικά από το περιεχόμενο των πρακτικών, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχασαν έδαφος, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να ανέρχεται την Πέμπτη στο 0,92%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι σχεδόν όλων των κύριων νομισμάτων, με τον δείκτη DXY να καταγράφει την Πέμπτη υψηλό επτά εβδομάδων 95.505. Η ισοτιμία δολ./γιεν βρέθηκε εκ νέου πάνω από το 110,00 για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου, επωφελούμενη και από τα στοιχεία ΑΕΠ πρώτου τριμήνου της Ιαπωνίας που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολικής της κεντρικής τράπεζας (ΒοJ). Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αποδείχθηκε ισχυρότερος από τον αναμενόμενο (1,7% ετησίως έναντι 0,4% μέση εκτίμηση και συρρίκνωση 1,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2015), σημαντικές συνιστώσες όπως η ιδιωτική κατανάλωση παρέμειναν υποτονικές ενισχύοντας την άποψη ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως η υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις Αρχές, προκειμένου η βελτίωση του ΑΕΠ να αποδειχθεί διατηρήσιμη. Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινήθηκε και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στο 1,1180, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή