Ο διαδικτυακός δανεισμός έχει άμεση ανάγκη από διαφάνεια

Ο διαδικτυακός δανεισμός έχει άμεση ανάγκη από διαφάνεια

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί είχαν πει ότι όλο το σύστημα του διαδικτυακού δανεισμού θα καταρρεύσει, εάν αποδειχθεί αναξιόπιστος ο Ρενό Λαπλάνς, ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου διαδικτυακού δανεισμού, LendingClub Corporation. Στις 22 Απριλίου βραβεύτηκε στη Νέα Υόρκη ως καινοτόμος, ως ο άνθρωπος ο οποίος δημιουργεί νέα δεδομένα, πλοηγείται σε αχαρτογράφητα εδάφη και «κάνει τρελά πράγματα».

Δεκαπέντε μέρες αργότερα, δύο μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας τού ανακοίνωσαν πως πρέπει να παραιτηθεί, ειδάλλως θα απολυόταν. Προτίμησε το πρώτο, δημιουργώντας αναταραχή μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι πίστευαν ότι η LendingClub ήταν μία από τις δυναμικότερες εταιρείες στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της διαδικτυακής διασύνδεσης επενδυτών και δανειοδοτών. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα The Wall Street Journal, η εταιρεία αναπτύχθηκε με τέτοια ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα εσωτερικών ελέγχων της. Την ημέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Λαπλάνς, το υπουργείο Δικαιοσύνης κλήτευσε την εταιρεία γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ελεγχος που διεξήχθη από ανεξάρτητο φορέα κατέδειξε ότι ο Ρενό Λαπλάνς είχε επενδύσει κρυφά σε πελάτη της LendingClub, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Η εξαπάτηση του Δ.Σ. ήταν ένας από τους λόγους της παραίτησης Λαπλάνς. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, ο πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley, Tζον Μακ, και ο πρώην πρόεδρος της Visa, Χανς Μόρις, ο οποίος έχει θέση εκτελεστικού προέδρου στη LendingClub. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η LendingClub έως το 2020 θα ισοδυναμεί με το 10% των μη ασφαλισμένων καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων από μικρές εταιρείες στις ΗΠΑ. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 η εταιρεία είχε ήδη διαθέσει πιστώσεις σχεδόν 19 δισ. δολάρια. Oσο για τον Ρενό Λαπλάνς, κατά τον εκτελεστικό πρόεδρο της LendingClub, διέθετε το επιχειρηματικό δαιμόνιο που ήταν απαραίτητο για την επιτυχία των δραστηριοτήτων.

Η ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά διαδικτυακού δανεισμού κατέστη ανταγωνιστικότερη και η LendingClub έπρεπε να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στο μάρκετινγκ. Παράλληλα, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον διαδικτυακό δανεισμό και οι επενδυτές, οι οποίοι απομακρύνονταν από τα καταναλωτικά δάνεια, αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις σε άλλα τμήματα της αγοράς παγίου εισοδήματος. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Λαπλάνς προσέφυγε στις τράπεζες, ώστε να τον βοηθήσουν να πωλήσει τα δάνεια της εταιρείας του με αποδέκτες επενδυτές μέσω της μεθόδου της τιτλοποίησης.

Τη διαδικασία ανέλαβαν φέτος οι Goldman Sachs και Jefferies, αλλά σύντομα ανέκυψαν προβλήματα. Στέλεχος της LendingClub ενημέρωσε τον Μάρτιο τον κ. Λαπλάνς ότι είχε παραποιήσει ημερομηνίες σε δάνεια 3 εκατ. δολαρίων, αγορασθέντα από την Jefferies στο πλαίσιο της συμφωνίας για συνολικά 22 εκατ. δολάρια σε δάνεια. Διεξήχθη ευρεία έρευνα, όπου αποκαλύφθηκε πως υπήρχαν και άλλα δάνεια με λανθασμένες ημερομηνίες και παρατυπίες σε βαθμό να μην πληρούν τα κριτήρια της Jefferies. Ο κ. Λαπλάνς, που συμμετείχε και στο Δ.Σ. της LendingClub, φαίνεται πως γνώριζε αρκετά νωρίς την κατάσταση, αλλά καθυστέρησε την ενημέρωση των άλλων μελών του Σώματος.

Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου αποκαλύφθηκε ότι η LendingClub είχε επενδύσει 10 εκατ. δολάρια σε εταιρεία συμμετοχών, που αγόραζε δάνεια από αυτήν. Το Δ.Σ. αγνοούσε την επένδυση, ενώ ο Ρενό Λαπλάνς διατηρούσε το 2% στην εταιρεία συμμετοχών. Οι χειρισμοί του δημιούργησαν προβλήματα στη συμφωνία με την Jefferies, δύο στελέχη της LendingClub εμπλεκόμενα με την τιτλοποίηση απομακρύνθηκαν με δική του κινητοποίηση, ευελπιστώντας να διασωθεί ο ίδιος – τελικώς, δεν το κατόρθωσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή