Η συνέχιση της ανόδου του «μαύρου χρυσού» δεν είναι και τόσο βέβαιη

Η συνέχιση της ανόδου του «μαύρου χρυσού» δεν είναι και τόσο βέβαιη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίμηση της Goldman Sachs για έλλειμμα στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» έδωσε μεγάλη ώθηση στις διεθνείς τιμές την περασμένη εβδομάδα, αναπτερώνοντας ελπίδες για κέρδη μετά μια αρκετά ζημιογόνο περίοδο στον ενεργειακό κλάδο. Toν τελευταίο ενάμιση χρόνο, η δραματική πτώση των τιμών προκάλεσε βαριές επιπτώσεις στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και στους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγών χωρών από τη Δύση μέχρι την Ανατολή. Η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι θα δοθεί ένα τέλος στην υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού» από αυτόν τον Μάιο, λόγω της ισχυρής ζήτησης και της απότομης πτώσης στην παραγωγή, αποτέλεσε στροφή 180 μοιρών συγκριτικά με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει στις αρχές Φεβρουαρίου για υποχώρηση των τιμών στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή η απότομη αλλαγή στις προβλέψεις του τραπεζικού κολοσσού δόθηκαν στη δημοσιότητα τις ίδιες ημέρες που ξέσπασαν οι αναταραχές στη Νιγηρία, την αφρικανική χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, και οι πυρκαγιές στον Καναδά. Στη Νιγηρία, οι επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αγωγούς και τερματικούς σταθμούς οδήγησαν την παραγωγή πετρελαίου στο χαμηλό τουλάχιστον 20ετίας. Παράγονται, δηλαδή, 1,4 εκατ. βαρέλια λιγότερα σε ημερήσια βάση, αντανακλώντας πτώση κατά 40% από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν πρόσφατα. Στον Καναδά, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην επαρχία Αλμπέρτα κατέστρεψαν πάνω από το ένα πέμπτο της παραγωγής στη χώρα.

Ετσι, η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο προσέγγισε τα 50 δολάρια το βαρέλι. Τροφοδότησε, μάλιστα, προσδοκίες ότι θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 50 δολαρίων στο άμεσο μέλλον. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 48 δολάρια το βαρέλι. Μια βιώσιμη άνοδος των τιμών μέσα στο 2016, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρων. Εως ποιο βαθμό θα υποχωρήσει η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ; Ποιες είναι οι προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας για την πολυσυζητημένη αύξηση της παραγωγής; Ποιες θέσεις θα λάβουν τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) για την πορεία των τιμών;

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Goldman Sachs και οι τάσεις στις αγορές εμπορευμάτων υπενθυμίζουν πως γρήγορα ανατρέπονται τα δεδομένα στις αγορές. Από τα μέσα του 2014, οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει απώλειες πάνω από 50%. Από τον Ιανουάριο του 2016, η τιμή του αργού έχει ενισχυθεί περίπου 19% και του Μπρεντ κατά 20,35%. Οπως επισημαίνεται από τους Financial Times, οι διαπραγματευτές στις αγορές εμπορευμάτων δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει για την πορεία των τιμών.

Στις ΗΠΑ, που έπαιξαν ενεργό ρόλο στη συσσώρευση της προσφοράς τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή έχει προσαρμοστεί χαμηλότερα κατά 500.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση από το υψηλό των 9,7 εκατ. προ 13 μηνών. Πτώση της παραγωγής αναμένεται να υπάρξει, επίσης, στην Κίνα. Τι θα γίνει εάν, όμως, αυτή η πτώση αντισταθμιστεί από μια αύξηση στη Σαουδική Αραβία; Δίχως αμφιβολία, οι επικείμενες εξελίξεις στον πετρελαϊκό κλάδο θα είναι κρίσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή