«Invexit» από τις αγορές της Ευρωζώνης

«Invexit» από τις αγορές της Ευρωζώνης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλές αποδόσεις, η αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολλά πολιτικά μέτωπα της Ευρώπης και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν αποθαρρύνει τους διεθνείς επενδυτές, που αναζητούν ελκυστικότερες επιλογές στις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές. Στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν καταγραφεί καθαρές εκροές άνω του μισού τρισ. δολαρίων από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Pictet Wealth Management που αναφέρονται σε χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal επί του θέματος. Εδώ και 15 εβδομάδες σημειώνονται πωλήσεις διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) σε ευρωπαϊκές μετοχές, αντανακλώντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι ρευστοποιήσεις θέσεων από τα ETFs υπολογίζονται στα 22,6 δισ. δολάρια, δηλώνει ο Ανκίτ Γκίντια, στρατηγικός αναλυτής μετοχών και παραγώγων της BNP Paribas, στη Wall Street Journal.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως δεν είναι μόνον οι τραπεζικές μετοχές ο αδύναμος κρίκος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και άλλοι κλάδοι που δεν παρουσιάζουν την κερδοφορία που ανέμεναν οι επενδυτές. Συν τοις άλλοις, το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία ή η αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών στην Ιταλία από την κυβέρνηση δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας που αποθαρρύνει τους επενδυτές να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 19% από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει απώλειες σχεδόν 8%. Ερευνα της Bank of America Merrill Lynch έδειξε πως η κατανομή κεφαλαίων σε μετοχές της Ευρωζώνης από διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων έχει υποχωρήσει στο χαμηλό 17μήνου.

Η Bank of America Merrill Lynch τονίζει, επίσης, πως περίπου 3,4 τρισ. ευρώ ή το 54% των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις. Τρέπονται, κατά συνέπεια, σε φυγή ακόμη και οι συντηρητικοί επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται στα αμερικανικά ομόλογα. Η αποχώρησή τους από τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αποδίδεται στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ που έχει οδηγήσει σε αρνητικά ή εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις.

Μεγάλη μείωση του δείκτη PMI

Στο χαμηλό 16μήνου κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τη μεταποίηση να υποχωρεί στο ναδίρ τριμήνου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης, η κίνηση του οποίου προβλέπει την ανάπτυξη για το προσεχές εξάμηνο, υποχώρησε στις 52,9 μονάδες από τις 53 μονάδες τον Απρίλιο. Ο επιμέρους δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες από τις 51,7 μονάδες τον Απρίλιο. «Τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του Μαΐου ενισχύουν την υποψία ότι ήταν προσωρινή η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης που καταγράφηκαν το α΄ τρίμηνο. Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης μόνον 0,3% κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Υπάρχουν σημάδια για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες-μέλη του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, που προέρχονται κυρίως από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Η μεταποίηση συνεχίζει να εμφανίζει προβλήματα. Αλλού, ωστόσο, ο ρυθμός επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ενάμιση χρόνο», προσθέτει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή