Επιδρομή στα γραφεία της Google στο Παρίσι

Επιδρομή στα γραφεία της Google στο Παρίσι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Google στο Παρίσι πραγματοποίησαν χθες οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε χθες Γάλλος οικονομικός εισαγγελέας. Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού γίγαντα του Ιντερνετ δήλωσε ότι η Google συμμορφώνεται πλήρως με τη γαλλική νομοθεσία. Το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις σχετικά με τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιούν διάφορες θυγατρικές τους ανά τον κόσμο ώστε να μειώσουν το ύψος του φόρου που καταβάλλουν. Στην επιδρομή, που έγινε χθες τα ξημερώματα στα κεντρικά γραφεία της Google στο Παρίσι, έλαβαν μέρος ερευνητές της οικονομικής εισαγγελίας και της κεντρικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φορολογικής απάτης όπως και 25 ειδικοί στην τεχνολογία του Ιντερνετ.

«Στόχος είναι να εξακριβώσουμε κατά πόσο έχει μόνιμη βάση στη Γαλλία η Google Ireland Ltd και αν, μη δηλώνοντας μέρος των δραστηριοτήτων της στη Γαλλία, έχει αθετήσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις, περιλαμβανομένου του εταιρικού φόρου και του φόρου προστιθέμενης αξίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της γαλλικής εισαγγελίας.

Τα κεντρικά γραφεία της Google για την Ευρώπη βρίσκονται στο Δουβλίνο όπου το ύψος της εταιρικής φορολογίας είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι αλλού στην Ευρώπη. Η Google, η οποία είναι πλέον θυγατρική της Alphabet Inc δέχεται πίεση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την πρακτική της να στέλνει, μέσω της Ιρλανδίας, τα περισσότερα κέρδη που πραγματοποιούν οι θυγατρικές της στην Ευρώπη στις Βερμούδες όπου δεν καταβάλει καθόλου φόρο.

«Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές ώστε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους», δήλωσε ο κ. Αλ Βέρνι, εκπρόσωπος Τύπου της Google Ευρώπης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google κ. Ερικ Σμιντ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση από το Αμστερνταμ όπου βρισκόταν χθες. Οι γαλλικές αρχές έχουν αρχίσει να ερευνούν την περίπτωση της Google από πέρυσι τον Ιούνιο. Πηγή από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει ότι οι γαλλικές αρχές διεκδικούν ποσό ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την Google θεωρώντας ότι η αμερικανική εταιρεία θα έπρεπε να είχε καταβάλει αυτό τον φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή