Το Brexit, εμπόδιο στους δημοσιονομικούς στόχους του Οσμπορν

Το Brexit, εμπόδιο στους δημοσιονομικούς στόχους του Οσμπορν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιονομική πραγματικότητα στη Βρετανία απομακρύνεται από τους στόχους του φιλόδοξου υπουργού Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Οσμπορν, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση και τη χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit. Καθώς ο δανεισμός της κυβέρνησης το προηγούμενο έτος ξεπέρασε τον στόχο της κατά 3,6 δισ. στερλίνες, το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι, «καθώς δημιουργείται αβεβαιότητα στην προοπτική της οικονομίας ενόψει το δημοψηφίσματος, τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν πως, εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου από την Ε.Ε στις 23 Ιουνίου, τότε μπορεί να παγιδευτούμε σε δωδεκάμηνη ύφεση με πτώση των κρατικών εσόδων κατά 36 δισ. στερλίνες, ανατρέποντας τους καρπούς από χρόνια σκληρής δουλειάς».

Πάντως, η πλειοψηφία των Γερμανών οικονομολόγων τάχθηκε εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έδειξε έρευνα του ινστιτούτου Ifo που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα FAZ. Το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Ifo θεωρεί ότι θα ήταν λάθος επιλογή το Brexit. Το 65%, όμως, εκτιμά ότι οι επιπτώσεις ενός Brexit στη γερμανική οικονομία θα είναι περιορισμένες.

Η διαμάχη για τα οικονομικά μειονεκτήματα ή και πλεονεκτήματα μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει υπερβεί τα σύνορα της χώρας, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει μια δυναμική εκστρατεία υπέρ της Ευρώπης. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα σενάρια για ένα Brexit ενισχύουν την αβεβαιότητα στην οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Οσμπορν δεν επιθυμεί να παρεκκλίνει από την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό μέχρι το 2020. Φαίνεται, όμως, πως η έναρξη του δημοσιονομικού έτους τον Απρίλιο δεν πραγματοποιήθηκε σε σταθερό έδαφος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ο δανεισμός της κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 76 δισ. στερλίνες το 12μήνο που έληξε τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τον στόχο του οικονομικού επιτελείου κατά 3,6 δισ. στερλίνες. Δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian κάνει λόγο για δίδυμο έλλειμμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που κινείται στο ρεκόρ του 7% επί του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό φθάνει το 4% του ΑΕΠ, αν και έχει σημειωθεί πρόοδος από το 2010.

Εντούτοις, τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 55,9 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας άνοδο 2,7% από τον Απρίλιο του 2015. Ο κ. Οσμπορν έχει δεσμευτεί για την επίτευξη πλεονάσματος 10,4 δισ. στερλινών το 2019-20 και 11 δισ. στερλινών το επόμενο οικονομικό έτος. Ομως, το καθαρό χρέος της κυβέρνησης, εξαιρουμένων των τραπεζών, αναρριχήθηκε κατά 49,6 δισ. στερλίνες, σε 1,59 τρισ. στερλίνες το 12μήνο που έληξε Μάρτιο, ένα ποσό που αντανακλά το 83,3% του ΑΕΠ.

Στο G7 οι κίνδυνοι για διεθνή οικονομία

Τους κινδύνους αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας θα συζητήσουν οι ηγέτες του G7, των επτά ισχυρότερων κρατών του αναπτυγμένου κόσμου, όταν θα συναντηθούν στην Ιαπωνία στις 26 και στις 27 Mαΐου. «Εχει πυροδοτηθεί κλίμα αβεβαιότητας και θα πρέπει να συζητήσουμε τους κινδύνους που διατρέχει η παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο Reuters. Oι G7 διαβλέπουν κλίμα γενικότερης αναταραχής από ένα Brexit. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε τάσσεται υπέρ μιας ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής. Η Βρετανία και η Γερμανία, όμως, διαφωνούν με τη λήψη μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή