Κινδύνους για τις τράπεζες βλέπει η ΕΚΤ

Κινδύνους για τις τράπεζες βλέπει η ΕΚΤ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν τους προηγούμενους έξι μήνες οι απειλές που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην επιδείνωση της κατάστασης είναι η νέα αναταραχή στις αγορές και η ασθενική κερδοφορία των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής τους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι οι συστημικές απειλές περιορίζονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Ωστόσο έχουν εντοπίσει τέσσερις πιθανές πηγές κινδύνων για τα επόμενα δύο χρόνια: αναταραχή στις αγορές, χαμηλή κερδοφορία στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, υπερβολικά υψηλά χρέη και γιγάντωση του λεγόμενου σκιώδους τραπεζικού τομέα. «Σε σύγκριση με την έκθεση του Νοεμβρίου του 2015 έχουν αυξηθεί τα ρίσκα», αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ. «Ταυτόχρονα όλες αυτές οι απειλές συνδέονται μεταξύ τους και στην περίπτωση που συμβούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν η μία την άλλη», εκτιμούν οι αναλυτές της ΕΚΤ. «Πράγματι θα μπορούσαν να ενισχυθούν όλες οι απειλές αν υποχωρήσει ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης».

Ολο το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχει γίνει πιο δύσκολο εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει σε σχέση με την πορεία των αναδυόμενων οικονομιών, την ενίσχυση των γεωπολιτικών κινδύνων και της νέας αναταραχής στις αγορές, παράγοντες που απειλούν τη μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ειδική αναφορά γίνεται στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ΕΚΤ να καλεί τράπεζες και κυβερνήσεις να συνεργαστούν ώστε να το περιορίσουν.

Η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι οι τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν το υψηλό κόστος λειτουργίας τους και να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει σύντομα πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Εχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε σε σχέση με προβλήματα του παρελθόντος, ειδικότερα σε σχέση με την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε χθες η κ. Νουί στη Μαδρίτη, δήλωση που αρνήθηκε να σχολιάσει η ΕΚΤ. Η κ. Νουί προσέθεσε ότι ολόκληρη η βιομηχανία θα έβγαινε κερδισμένη από ένα κύμα συγχωνεύσεων, ενώ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι ικανοποιημένη με το ισχύον κατώτατο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή