ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε κατά 1% η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο

meiothike-kata-1-i-paragogikotita-stis-ipa-to-a-trimino-2135574

Νέα σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στον ορίζοντα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς προβλέπεται υποχώρηση της παραγωγικότητας κατά 0,2% τo 2016, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους Financial Times, η μείωση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ενισχύει τις πιθανότητες να παραμείνουν στάσιμοι οι μισθοί τα επόμενα χρόνια, ενδεχόμενο που με τη σειρά του είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον λαϊκισμό. Η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, έχει τονίσει ότι ο απογοητευτικός ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την πολύ χαμηλή αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ. «Πέρυσι φαινόταν ότι εισερχόμασταν σε μια κρίση παραγωγικότητας. Σήμερα βρισκόμαστε μέσα στην κρίση», λέει ο κ. Μπαρτ βαν Αρκ, επικεφαλής οικονομολόγος του think tank Conference Board, το οποίο βρίσκεται πίσω από την πρόβλεψη. «Οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν πραγματικά να επενδύουν σοβαρά στην καινοτομία. Είναι καιρός οι εταιρείες να αρχίσουν να κινούνται στο θέμα της παραγωγικότητας, ώστε να αλλάξει η κατάσταση», προσθέτει.

Αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός της παραγωγικότητας, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα δυσκολευτούν να αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο και ακόμη περισσότερο να καλύψουν το αυξημένο κόστος που θα επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει υποστηρίξει ότι η μείωση των επενδύσεων πιθανώς να μειώνει την παραγωγικότητα και έχει τονίσει ότι μειώνεται ο αριθμός νέων επιχειρήσεων. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει 14,6 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τους τελευταίους 74 συνεχόμενους μήνες, ωστόσο η αύξηση της απασχόλησης έχει συνοδευτεί από μικρή αύξηση της παραγωγής. «Στη διάρκεια των χρόνων είναι αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να υποστηριχθεί η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών», είχε δηλώσει πέρυσι η κ. Γέλεν, απευθύνοντας έκκληση για αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της παιδείας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της επιχειρηματικότητας, ώστε να ανατραπεί η ανησυχητική τάση.

Η κατά κεφαλήν παραγωγή, ένα εναλλακτικό μέτρο ώστε να υπολογιστεί η παραγωγικότητα, αυξήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο το 2015 μόλις κατά 1,2%, από 1,9% που ήταν το 2014. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας στην Κίνα ήταν μία από τις βασικές αιτίες. Στην Ευρωζώνη, η παραγωγικότητα, μετρημένη ως ΑΕΠ ανά ώρα, αναμένεται να υποχωρήσει στο πενιχρό 0,3% και στην Ιαπωνία στο 0,4%. Οι ΗΠΑ τα πήγαιναν καλύτερα από τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά πλέον αρχίζουν να ανησυχούν σοβαρά. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανά ώρα είχε επιβραδυνθεί το 2015 στο 0,3%, από 0,5% το 2014, δηλαδή πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 2,4% από το 1999 μέχρι το 2006. Οι υπουργοί του G7 επανέλαβαν αυτή την εβδομάδα την έκκληση για εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλες αιτίες για τη μείωση της παραγωγικότητας είναι η ζημία που προκάλεσε η μεγάλη ύφεση, οι λίγες καινοτομίες από τις εταιρείες αλλά και τα εμπόδια που θέτουν οι κανονιστικές αρχές.