Οι πιο ακριβοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι στις ΗΠΑ

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι στις ΗΠΑ

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κατά 4,5% εμφάνισαν και το 2015 οι συνολικές αποδοχές (μισθός, μπόνους, μετοχές) των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) των 341 μεγαλύτερων αμερικανικών ομίλων, ανεξαρτήτως εάν οι τιμές των αντίστοιχων μετοχών τους παρουσίασαν κατά μέσον όρο μηδενική απόδοση. Η εν λόγω αύξηση είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη στις αποδοχές του μέσου Αμερικανού εργαζόμενου. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση από την εταιρεία Equilar, για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου A.P., μεταξύ των εν λόγω 341 μόνον οι 17 είναι γυναίκες. Μεταξύ αυτών η Μαρίσα Μέγερ της Yahoo εξασφάλισε το 2015 την υψηλότερη αμοιβή.

Η ίδια κατατάσσεται και στην όγδοη θέση μεταξύ των δέκα πιο καλοπληρωμένων επικεφαλής συνολικά, αν και κάποιοι επενδυτές και αναλυτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Η αμοιβή της το 2015 ήταν μειωμένη κατά 15% και κατά 34% η απόδοση της μετοχής της Yahoo. Στην πρώτη θέση της δεκάδας εμφανίζεται ο Ντάρα Κοσροβσάχι της Expedia, η οποία έχει συμφέροντα στον χώρο του τουρισμού. Η θεαματική αμοιβή του των 94,6 εκατ. δολαρίων σημαίνει και αύξηση 881% από την αντίστοιχη του 2014. Η δε απόδοση της τιμής της μετοχής της εταιρείας έφθασε το 47%, ενώ στην περίπτωση του τρίτου στη σειρά δεν ισχύει αυτό το μοντέλο. Πρόκειται για τον Φίλιπ Ντόμαν στο πηδάλιο του ομίλου ΜΜΕ της Viacom, ο οποίος έλαβε το παρελθόν έτος 54,1 εκατ. δολάρια. Είχε αύξηση 22% έναντι του 2014, όταν η απόδοση της μετοχής υποχώρησε 42%. Αναφορικά, τώρα, με τις τρεις πιο γενναιόδωρες αυξήσεις σε ετήσια βάση μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων στους 341 ομίλους των ΗΠΑ, αυτές δόθηκαν στους εξής: στον Ντάρα Κοσροβσάχι και ήταν 881%, τον Σαντίπ Μαθράνι της General Growth Properties, που δραστηριοποιείται σε επενδύσεις ακινήτων, και ήταν 702%, και στον Ρίτσαρντ Χάντλερ του ομίλου συμμετοχών της Leucadia με βιομηχανικές δραστηριότητες και ήταν 404%.

Οι 17 γυναίκες CEO εξασφάλισαν το 2015 και για δεύτερη διαδοχική χρονιά συνολικές αποδοχές κατά μέσον όρο υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ανδρών. Με το ίδιο κριτήριο έλαβαν και μεγαλύτερες αυξήσεις, αλλά αυτή η υπεροχή αποδίδεται κυρίως στον μικρό αριθμό τους. Με βάση αυτό, δεν αμβλύνεται το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, ενώ η υποεκπροσώπησή τους στην κορυφή των εταιρειών παραμένει, επισημαίνουν αναλυτές. Η μέση αμοιβή τους έφθασε τα σχεδόν 18 εκατ. ευρώ και η μέση αύξηση το 13% συγκριτικά με το 2014. Η μέση αμοιβή των ανδρών διαμορφώθηκε στα 10,5 εκατ. δολάρια και η αντίστοιχη αύξηση από το 2014 στο 3%, σύμφωνα με το πρακτορείο A.P. και την εταιρεία Equilar. Στην πρώτη θέση με 36 εκατ. δολάρια παρουσιάζεται η Μαρίσα Μέγιερ της Yahoo και ακολουθεί η Ιντρα Νούι της PepsiCo με 22,2 εκατ. δολάρια.

Βέβαια, χάσμα παρατηρείται και μεταξύ των αποδοχών και των εν γένει αποδόσεων για τους μετόχους, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς πως η μέση απόδοση των 341 ομίλων στις ΗΠΑ ήταν μηδενική. Ωστόσο, οι μεγάλοι επενδυτές δεν το θεωρούν απαραίτητα κακό, δεδομένου ότι υιοθετούν μακροπρόθεσμη προσέγγιση, εφόσον σκέπτονται πως θα διατηρήσουν στα χέρια τους τις μετοχές για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με την Ανι Τσάπμαν των αμοιβαίων κεφαλαίων Capital Group, «εξετάζουμε τουλάχιστον μία τριετία πίσω τον συσχετισμό αμοιβής και απόδοσης της εταιρείας». Τέλος, ένα δραματικά ανησυχητικό χάσμα είναι αυτό το οποίο παρατηρείται ανάμεσα στις απολαβές όσων διοικούν έναν όμιλο και όσων εργάζονται σε αυτόν. Πολλοί Αμερικανοί, χωρίς να κρύβουν την οργή τους, εκφράζουν την άποψη ότι η ανάκαμψη μεταφράστηκε σε υψηλά κέρδη για τις μετοχές και του CEΟ, αλλά όχι για το τυπικό νοικοκυριό. Αρχής γενομένης από το 2017, οι αμερικανικοί εισηγμένοι όμιλοι υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν στοιχεία, τα οποία θα δεικνύουν πόσα περισσότερα εισπράττει ο επικεφαλής από τον μέσο εργαζόμενο. Πάντως, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και πολλοί μέτοχοι δεν συμμερίζονται την οργή των εργαζομένων τους, ενώ διατείνονται ότι οι αποδοχές των επικεφαλής συσχετίζονται με την εκάστοτε απόδοσή τους και τα ισχύοντα στον κλάδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή