Πληθαίνουν οι ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε, αποδείχθηκαν ισχυρότερα των αναμενoμένων, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη στον τομέα αυτό συνεχίζεται. Συγκεκριμένα, οι νέες πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 16,6% σε μηνιαία βάση στις 619.000, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2008, με ανοδική αναθεώρηση για τους προηγούμενους δύο μήνες, κατά 44.000 συνολικά. Επιπρόσθετα, αύξηση κατά 5,1% σε μηνιαία βάση σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Σημαντική ήταν και η αύξηση στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο 3,4% μηνιαίως, έπειτα από άνοδο 1,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 5,7% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση. Ως άλλη μία επιπλέον ένδειξη ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ήρθαν να προστεθούν και οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 10.000 στις 268.000 την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαΐου.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed, αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμένονταν. Ενδεικτικά, ο Πάτρικ Χάρκερ, πρόεδρος της Philadelphia Fed, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αν δεν απογοητεύσουν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, ενώ, υιοθετώντας παρόμοιο τόνο, ο Τζέιμς Μπιούλαρντ, πρόεδρος της St. Louis Fed, υποστήριξε πως το να κρατήσει η Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματοοικονομική αστάθεια στο μέλλον. Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί με πιθανότητα περίπου 28% το ενδεχόμενο νέας αύξησης 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, στις 14 και στις 15 Ιουνίου, και λίγο υψηλότερα από 70% στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στις 13 και στις 14 Δεκεμβρίου. Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Fed νωρίτερα από όσο αναμενόταν ευνόησε το δολάριο την εβδομάδα που διανύσαμε. Ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου DXY κυμαινόταν κοντά στο 95,300 την Παρασκευή, παραμένοντας κοντά στα υψηλά δύο μηνών, 95,678, που είδαμε ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολ. διαπραγματευόταν στην περιοχή 111,80/90 την ώρα της συγγραφής του άρθρου, κοντά στα χαμηλά δύο μηνών, 1,1129, που είδαμε ενδοσυνεδριακά δύο ημέρες νωρίτερα.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή