Υπεξαίρεση 1 δισ. από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ουγγαρίας

Υπεξαίρεση 1 δισ. από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ουγγαρίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δουλειά ενός κεντρικού τραπεζίτη θεωρητικά δεν είναι να εκμεταλλεύεται τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας για τον προσωπικό του πλουτισμό. Φαίνεται, όμως, πως ισχύουν άλλοι νόμοι και άλλοι κανόνες στην περίπτωση της Ουγγαρίας, μιας χώρας που αν και μέλος της Ε.Ε. έχει πολλές φορές αιφνιδιάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με την ιδιομορφία του πρωθυπουργού της Βίκτορ Ορμπαν και την εξίσου ιδιόμορφη αντίληψή του περί πατριωτικής οικονομικής πολιτικής. Απολαμβάνοντας τη στήριξη και την κάλυψη του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο Γιόργκι Ματόλκσι, επικεφαλής της Τράπεζας της Ουγγαρίας, διοχέτευσε σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε έξι ιδρύματα τα οποία θέσπισε ο ίδιος. Εκμεταλλευόμενος τη νομοθεσία της χώρας και ένα περίπλοκο δίκτυο συγγενών και στενών φίλων, τα χρησιμοποίησε προς ίδιον όφελος: Για την αγορά πολυτελών επαύλεων, γνωστών έργων τέχνης αλλά ακόμη και οπλισμού για τους σωματοφύλακές του.

Ο Γιόργκι Ματόλκσι, που διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών, άρχισε να μεταβιβάζει αυτά τα κεφάλαια το 2014, όταν η Τράπεζα της Ουγγαρίας σημείωσε κέρδη 1,8 δισ. δολαρίων. Χάρη στην κάλυψη που του παρείχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, κατόρθωσε να διατηρήσει κρυφές τις δραστηριότητες των έξι ιδρυμάτων, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για διερεύνησή τους. Παρενέβη, όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας και οι επικριτές του κατήγαγαν σημαντική νίκη, καθώς ήρθε στο φως ένα δαιδαλώδες δίκτυο διαπλοκής. Τα έξι ιδρύματα που είχε δημιουργήσει με πρωτοβουλία του ο Ματόλκσι διοχέτευαν κεφάλαια σε μια μικρή τράπεζα που ανήκει σε εξάδελφό του, χρηματοδοτούσαν εξαγορές που έκανε εταιρεία συμφερόντων του γιου του και γενικώς μετέφεραν το δημόσιο χρήμα της Ουγγαρίας στον ίδιο και σε φιλικά του πρόσωπα. Το τοπικό τμήμα της Διεθνούς Διαφάνειας επισημαίνει πως επί Βίκτορ Ορμπαν η διαφθορά στην Ουγγαρία είναι «συστηματικά οργανωμένη». Από τη στιγμή, άλλωστε, που είδαν το φως της δημοσιότητας τα πορίσματα των δικαστικών ερευνών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός μερίμνησε να προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε μεγαλύτερο αριθμό κρατικών εταιρειών να διατηρούν τα οιικονομικά τους σε καθεστώς μυστικότητας. Ο ίδιος ο Ματόλκσι αρκέστηκε να υποσχεθεί πως θα διοχετεύσει περίπου 177 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή