Aντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο Ρέντσι για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Aντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο Ρέντσι για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών αναμένεται πως θα βρεθεί το σχέδιο του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για πρόωρη συνταξιοδότηση. Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι μια τέτοια προοπτική πιθανότατα θα ικανοποιήσει δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς, οι οποίοι βλέπουν τη συνταξιοδότησή τους ολοένα και να απομακρύνεται, καθώς και τις επιχειρήσεις, που θέλουν ανανέωση προσωπικού. Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως παρατηρούν αναλυτές, αναπόφευκτα θα εγείρει θέμα για το εάν το σχέδιο αυτό ανατρέπει τις ήδη ληφθείσες μεταρρυθμίσεις το 2011 από την κυβέρνηση Μάριο Μόντι με την αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου και για τον αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Ο Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για καταβολή της σύνταξης τρία χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμενη ηλικία, ώστε να υπάρξει ανανέωση εργατικού δυναμικού και να αντιμετωπισθεί η αμετακίνητα υψηλή ανεργία των νέων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε γνωστή την ιδέα του στις αρχές Μαΐου σε συνομιλία στο Twitter, επισημαίνοντας πως θα συμπεριλάβει τη ρύθμιση στον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος κατατίθεται τον Οκτώβριο. Είναι αλήθεια, όπως παρατηρούν οικονομολόγοι, πως η πρόταση Ρέντσι θα ευχαριστήσει και τις εταιρείες, οι οποίες θέλουν νεότερους υπαλλήλους με περισσότερη όρεξη για δουλειά σε αντικατάσταση των μεγαλυτέρων. «Η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ανανέωση των γενεών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα», παρατηρεί ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού, Τομάσο Νανιτσίνι.

Η πρόωρη συνταξιοδότηση, πάντως, δεν θα έλθει στα 63,7 από τα 66,7 χρόνια δωρεάν. Ειδάλλως, θα επιβαρυνθούν τα δημόσια ταμεία. Εξ ου και θα επιβληθεί ένα είδος «κύρωσης» από 1%-4% στην τελική σύνταξη, όπως αναφέρουν Ιταλοί αξιωματούχοι, προκαλώντας αντιδράσεις στα συνδικάτα, τα οποία τονίζουν πως ήδη οι συντάξεις είναι χαμηλότατες. Δυσαρέσκεια εκτιμάται πως θα προκληθεί και στις Βρυξέλλες, αν και η «κύρωση» δεν θα έχει αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στον προϋπολογισμό. ωστόσο βραχυπρόθεσμα θα τον επιβαρύνει 1,6 δισ. ευρώ το πρώτο έτος, φθάνοντας τα 6 δισ. ευρώ και πλέον το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του εθνικού ιδρύματος διαχείρισης συντάξεων, INPS. Τέλος, με αυτά κατά νου η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση, όπως θα ήταν οι πιστώσεις από τις ιταλικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή