Πλήγμα το Brexit για τη Βρετανία, σύμφωνα με το 90% των οικονομολόγων

Πλήγμα το Brexit για τη Βρετανία, σύμφωνα με το 90% των οικονομολόγων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα στους δέκα κορυφαίους οικονομολόγους που εργάζονται στο Σίτι του Λονδίνου θεωρούν πως η βρετανική οικονομία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα εάν οι πολίτες της χώρας αποφασίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Observer, η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα. Συμμετείχαν πάνω από 600 οικονομολόγοι του Σίτι του Λονδίνου, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και το δεύτερο ισχυρότερο του κόσμου μετά τη Wall Street.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πορίσματα του γκάλοπ θα ενισχύσουν τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον προσπαθεί να πείσει όχι μόνον μέλη της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών. Και οι δύο πλευρές έχουν επικεντρωθεί στην οικονομία, δηλαδή στις επιπτώσεις ή στα οφέλη που εκτιμούν ότι θα προκύψουν από ένα Brexit. «Αυτή η σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει ότι η επικρατέστερη άποψη των οικονομολόγων είναι ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα προκαλέσει ζημία» στην οικονομική ζωή της χώρας, δήλωσε ο κ. Κάμερον.

Κάποιοι από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στο γκάλοπ είναι μέλη των πλέον διακεκριμένων οργανισμών της χρηματοοικονομικής κοινότητας του Λονδίνου, όπως η Royal Economic Society και η Society of Business Economists. Βασικό επιχείρημα κατά του Brexit είναι ότι, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα προκληθούν μεγάλες επιπτώσεις στη στερλίνα, στις θέσεις εργασίας και στους μισθούς. Εκείνοι που είναι υπέρ του Brexit ισχυρίζονται ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της Ευρώπης θυμίζει την εποχή που έπρεπε να αποφασιστεί εάν η Βρετανία θα υιοθετήσει το ευρώ ή όχι. Ο Μάθιου Ελιοτ, επικεφαλής της καμπάνιας Vote Leave (Ψηφίστε Αποχώρηση), θεωρεί πως οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν επιφανειακά επιχειρήματα όπως είχε συμβεί και για το ευρώ. «Είχαν άδικο τότε, έχουν άδικο και τώρα».

Η πιθανότητα ενός Brexit έχει θορυβήσει, επίσης, ξένες τράπεζες του Λονδίνου που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οπως επισημάνθηκε πρόσφατα σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, περίπου το ήμισυ των 6,9 τρισ. στερλινών ή των 8,6 τρισ. ευρώ σε τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία του Σίτι του Λονδίνου ανήκουν σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δεν εκπροσωπούν βρετανικά συμφέροντα. To βρετανικό κράτος αντλεί φορολογικά έσοδα 66 δισ. στερλινών σε ετήσια βάση από το Σίτι του Λονδίνου. Eάν η Βρετανία ψηφίσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε είναι πιθανό κάποιες αμερικανικές τράπεζες να αποφασίσουν να ματαιώσουν δραστηριότητες που επηρεάζουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή