Απαισιόδοξος για την αγορά φυσικού αερίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Απαισιόδοξος για την αγορά φυσικού αερίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για την αγορά φυσικού αερίου, καθώς αυξάνεται διαρκώς η προσφορά και περιορίζεται η ζήτηση, ενώ ο κλάδος αντιμετωπίζει παράλληλα εντεινόμενο ανταγωνισμό από τον φθηνό λιθάνθρακα και την πολιτική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας σε σχετική έκθεσή της, στην οποία διαπιστώνει τις ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και τις εντεινόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

Οπως επισημαίνει η ΙΕΑ, η επιβράδυνση της ζήτησης για φυσικό αέριο από την Ασία άρχισε το 2014 και κλιμακώθηκε το περασμένο έτος. Ειδικότερα, η ζήτηση από την ενεργοβόρο Κίνα αυξήθηκε κατά μόλις 4% το 2015, που ήταν η μικρότερη αύξηση των τελευταίων 17 ετών. Σημειωτέον ότι από το 2009 μέχρι το 2014 η ζήτηση για φυσικό αέριο από τον ασιατικό οικονομικό γίγαντα αυξανόταν κατά μέσον όρο 15% ετησίως. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν μειωθεί σε ασυνήθη βαθμό οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις χώρες της Ασίας και να υποχωρήσουν δραματικά οι τιμές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, τα αίτια της χαμηλής ζήτησης από την Κίνα είναι ώς ένα βαθμό διαρθρωτικής φύσης και σχετίζονται με την αλλαγή οικονομικού μοντέλου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, αλλά παράλληλα και με το κόστος του φυσικού αερίου. Οπως επισήμανε διευθυντικό στέλεχος της ΙΕΑ κατά την παρουσίαση της έκθεσης, στην Ασία δεν εφαρμόζονται κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν την ενέργεια από τον φθηνό λιθάνθρακα. Κι αυτό γιατί παρά την πρόσφατη υποχώρησή τους, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Κίνα παραμένουν περίπου τριπλάσιες από εκείνες του λιθάνθρακα.

Ομοίως επιβραδύνεται σημαντικά η αύξηση της ζήτησης εξαιτίας της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης στις σημαντικότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Κατά συνέπεια εντείνεται ο προβληματισμός μεταξύ παραγόντων της βιομηχανίας φυσικού αερίου, κατά πόσον ο δυσοίωνος αυτός συνδυασμός αρνητικών παραγόντων αποτελεί παροδική κατάσταση ή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με περιορισμένη αύξηση της ζήτησης. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αναμένεται να περιορισθεί σε έναν ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,5% μέχρι το 2021. Τον προβληματισμό της ΙΕΑ σχετικά με το πού θα μπορούσε να απορροφηθεί το πλεόνασμα προσφοράς φυσικού αερίου εντείνει το γεγονός ότι οδεύουν προς ολοκλήρωση σειρά νέων σχεδίων για την παροχή LNG. Τονίζει πως ήδη το πλεόνασμα προσφοράς έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση των επενδύσεων σε όλη τη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή