Πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για αύξηση επιτοκίων από Fed στο άμεσο μέλλον

Πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για αύξηση επιτοκίων από Fed στο άμεσο μέλλον

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., επηρέασε σημαντικά τις κινήσεις των αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε. Η στροφή των επενδυτών στα θεωρούμενα ως ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, οδήγησε τις αποδόσεις των τίτλων, μεταξύ άλλων, Γερμανίας και ΗΠΑ σε νέα χαμηλά επίπεδα, ενώ στις αγορές συναλλάγματος, σημαντικά κέρδη κατέγραψε το ελβετικό φράγκο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε νέο ιστορικά χαμηλό 0,020% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου τίτλου των ΗΠΑ έσπασε το κατώτατο όριο του πρόσφατου διαστήματος διαπραγμάτευσης και βρέθηκε κοντά στο 1,65%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών περίπου. Η πτωτική τάση της απόδοσης των αμερικανικών τίτλων ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και από τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα των ΗΠΑ που έδειξαν ότι τον Μάιο δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 νέες θέσεις, οι λιγότερες των τελευταίων πέντε ετών. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, καθώς και πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, οδήγησαν σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων σχετικά με την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed στο άμεσο μέλλον. Χαρακτηριστικά, αν και η επικεφαλής της Fed υιοθέτησε γενικότερα θετικό τόνο σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, τόνισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ, σε αντίθεση με δηλώσεις της δύο εβδομάδες νωρίτερα, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Η προθεσμιακή αγορά εκτιμά τώρα μηδενική πιθανότητα για το ενδεχόμενο αύξησης 25 μ.β. των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 14-15 Ιουνίου και 18% για το αντίστοιχο ενδεχόμενο στη συνεδρίαση 26-27 Ιουλίου έναντι 30% και 54% αντίστοιχα, μόλις πριν από μία εβδομάδα περίπου. Στις αγορές συναλλάγματος, το ελβετικό φράγκο που ευνοείται συνήθως σε συνθήκες αβεβαιότητας αποτέλεσε ένα από τα νομίσματα με τα υψηλότερα συγκριτικά κέρδη των τελευταίων ημερών με την ισοτιμία ευρώ/φράγκου να υποχωρεί κοντά στο 1,0880 για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου. Οι απώλειες του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, έναντι του γιεν επηρέασαν αρνητικά την ισοτιμία ευρώ/δολ. που βρέθηκε εκ νέου την Παρασκευή κάτω από το 1,1300 έπειτα από προσωρινή ενίσχυση την προηγούμενη ημέρα στο 1,1450, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή