Ηρθε η ώρα να σταματήσουν οι απεργίες στη Γαλλία

Ηρθε η ώρα να σταματήσουν οι απεργίες στη Γαλλία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάος φαίνεται να επικρατεί στη Γαλλία, προς το παρόν. Απεργίες διαταράσσουν την παροχή ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των αερομεταφορών. Οι πιλότοι της Air France λένε ότι και αυτοί θέλουν να απεργήσουν μεταξύ 11ης και 14ης Ιουνίου, ακριβώς την περίοδο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που άρχισε χθες στη Γαλλία. Μεγάλα εργατικά συνδικάτα ζητούν πανεθνική απεργία την ερχόμενη Τρίτη. Ολα αυτά απειλούν την εικόνα της Γαλλίας, την οικονομία και την ασφάλειά της. Για ποιο λόγο προκηρύσσονται οι απεργίες; Το άμεσο αίτιο είναι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ολάντ για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το οποίο προβλέπει την άρση ορισμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων με την ελπίδα πως θα ενισχυθεί η απασχόληση. Η βαθύτερη αιτία είναι το αίσθημα προδοσίας που αισθάνεται η γαλλική αριστερά, η οποία είναι δυσαρεστημένη από τη δεξιά στροφή που έχει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ.

Αντιμέτωπος με την οργή της Αριστεράς, ο κ. Ολάντ είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχέδιο νόμου που προέβλεπε την αφαίρεση της υπηκοότητας από όσους καταδικάζονταν για τρομοκρατία. Πολλοί Γάλλοι θεωρούν ότι το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Από τον Μάρτιο, οπότε η κυβέρνηση Ολάντ είχε παρουσιάσει το σχέδιο νόμου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει μέρος σε πορείες διαμαρτυρίας ανά τη Γαλλία και ορισμένες φορές έχουν συγκρουστεί βίαια με την αστυνομία. Τον Μάιο η κυβέρνηση πέρασε το σχέδιο νόμου από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση χρησιμοποιώντας την εκτελεστική εξουσία της, γεγονός που προκάλεσε σειρά απεργιών που διοργάνωσε η γαλλική συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων (CGT) και οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές, στις αερομεταφορές ακόμη και ελλείψεις στα καύσιμα όταν τα συνδικάτα έκλεισαν τα διυλιστήρια πετρελαίου. Τώρα έρχονται οι πιλότοι, βλέποντας ότι είναι η δική τους ευκαιρία να προκαλέσουν προβλήματα. Η κυβέρνηση Ολάντ έχει ήδη πάρει πίσω ορισμένες από τις αρχικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, το οποίο θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, η οποία έχει κολλήσει πάνω από το 10%. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει άλλο λέγοντας: «Αν υποχωρούσαμε απέναντι στην CGT δεν θα καταφέρναμε ποτέ να μεταρρυθμίσουμε τη Γαλλία». Εν τω μεταξύ, περίπου δύο εκατομμύρια φίλαθλοι αναμένεται ότι θα μεταβούν στη Γαλλία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι υψηλό το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις μετά αυτές που είχαν προηγηθεί πέρυσι στο Παρίσι και τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα οι ουκρανικές αρχές είχαν συλλάβει Γάλλο πολίτη ο οποίος φαίνεται ότι σχεδίαζε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας.

Υπό τέτοιες συνθήκες αποτελεί αφροσύνη από την πλευρά της γενικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων (CGT) να εξακολουθήσει να διαταράσσει ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες και εξοργιστικό από την πλευρά των πιλότων της Air France, οι οποίοι θεωρούνται γενικά ως καλά αμειβόμενοι, να απεργούν κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Οπως είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος την προηγούμενη Τρίτη, υπάρχει ένα σημείο όπου «πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ήρθε η ώρα να σταματήσεις να απεργείς». Στη Γαλλία, όπου η κοινή γνώμη αρχίζει και στρέφεται κατά των απεργών, αυτό το σημείο είναι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή