Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ή όχι

Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ή όχι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα ημέρες έχουν απομείνει μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, στις 23 Ιουνίου, για να αποφασίσουν οι Βρετανοί εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι. Από το αποτέλεσμα θα κριθεί το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, αλλά και η προοπτική των σχέσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και στις Βρυξέλλες. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα στην εκστρατεία για αποχώρηση «Leave Campaign» και την εκστρατεία για την παραμονή στην Ε.Ε. «Britain Stronger in Europe», προκαλώντας απότομες διακυμάνσεις στη στερλίνα.

Η υπόλοιπη Ευρώπη και ο κόσμος παρακολουθούν με μεγάλο προβληματισμό τις εξελίξεις όσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να πείσουν τους Βρετανούς για τις τεράστιες επιπτώσεις ενός Brexit στο εμπόριο, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στο κόστος εργασίας. Μελέτες από την κυβέρνηση, από οργανισμούς επιχειρήσεων, κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκών στη Βρετανία μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ συγκλίνουν στα εξής: ένα Brexit θα περιορίσει την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, θα περιπλέξει τις εμπορικές σχέσεις με χώρες εκτός Ε.Ε. όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία, και θα έθετε σε κίνδυνο τον ρόλο του Λονδίνου ως κέντρου των αγορών στην Ευρώπη, της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, αναφέρει σε έκθεσή του το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Βρετανίας (Council of Foreign Relations, CFR).

Σε έρευνά της, η PwC προδικάζει πως με το Brexit θα χαθούν 950.000 θέσεις εργασίας από τη βρετανική οικονομία, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν στο Σίτι του Λονδίνου, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και το υπ’ αριθμόν 2 ισχυρότερο στον κόσμο μετά τη Wall Street. Σε ομιλία που παρέδωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προειδοποίησε πως κινδυνεύουν να χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας από τον ευρύτερο κλάδο παροχής υπηρεσιών. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως το Brexit θα κοστίσει στον μέσο Βρετανό εργαζόμενο 2.200 στερλίνες μέχρι το 2020 και στο δυσμενέστερο σενάριο 5.000 στερλίνες μέχρι το 2030.

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς με ακρίβεια τις οικονομικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν την υποχώρηση της χώρας τους από την Ε.Ε. Η πλειονότητα των οικονομολόγων, όμως, συμφωνεί πως το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, τονίζοντας πως ήδη η χώρα παίρνει μια πρόγευση από την εξασθένηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και την πτώση της στερλίνας, όπως αναφέρει το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Βρετανία.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν, πάντως, ότι μια διαφορετική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα της στερούσε την ισχύ της διαπραγμάτευσης σε μείζονα θέματα. Εάν ακολουθούσε το παράδειγμα της Νορβηγίας και εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), θα έπρεπε να αποδεχθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο των Βρυξελλών χωρίς να έχει λέγειν στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Στην αρένα του διεθνούς εμπορίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, έχουν δηλώσει ότι η Βρετανία θα είναι «τελευταία στη σειρά» για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, στέλνοντας το μήνυμα πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη Βρετανία εντός και όχι εκτός Ε.Ε.

Απομένει, επίσης, να εξακριβωθεί ποια στάση θα κρατήσουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο απέναντι στη Βρετανία εάν επικρατήσει το Brexit. Μπορεί να μη διευκολύνουν τη Βρετανία για να μη δώσουν πρόσφορο έδαφος σε άλλα δημοψηφίσματα. Αν μη τι άλλο, όμως, το δημοψήφισμα για το Brexit φέρνει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις τους για ισχυρότερη ανάπτυξη, αύξηση του βιοτικού επιπέδου και ασφάλεια, όπως είπε πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Στιν Τζέικομπσεν.

Σφυγμομέτρηση της εταιρείας αναλύσεων Ipsos Mori καταλήγει ότι το 58% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει πως η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα επηρεάσει το βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί φοβούνται ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. και μια επιτυχής ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα θα ενθαρρύνουν και άλλα κράτη-μέλη να επιδιώξουν μια διαφορετική σχέση με τις Βρυξέλλες. Δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τους Γάλλους πρόθυμους για παρόμοιο δημοψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή