Αυξάνεται ο ανταγωνισμός Ιράν – Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός Ιράν – Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει το μερίδιο της πετρελαϊκής αγοράς που κατείχε πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων το 2011 και το Ριάντ προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικό του μερίδιο.

Προσφορά έκπτωσης

Η προσφορά έκπτωσης από την κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Saudi Aramco προς τους Ευρωπαίους πελάτες της, στις αρχές της εβδομάδας, ήταν αναπάντεχη και αποτελεί σημάδι αυξημένου ανταγωνισμού. Οι Σαουδάραβες προσέφεραν έκπτωση 35 σεντ το βαρέλι προς τους πελάτες στη Βόρεια Ευρώπη και έκπτωση 10 σεντ το βαρέλι στους πελάτες τους από τη Μεσόγειο, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση. Η βασική αιτία για τη γενναιοδωρία του Ριάντ ήταν η αύξηση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τουλάχιστον 26 ξένα πετρελαιοφόρα πλοία από ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη έχουν φορτώσει είτε ετοιμάζονται να φορτώσουν ιρανικό πετρέλαιο από τους τερματικούς σταθμούς του Μπαντάρ Μασάρ και της νήσου Χαργκ. Τα τάνκερ αυτά έχουν συνολική χωρητικότητα πάνω από 25 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Πρόκειται για εξέλιξη που έχει βάλει φωτιά στον ανταγωνισμό, τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου έχει ανακάμψει και κυμαίνεται γύρω στα 51 δολάρια το βαρέλι, χάρη στην ελπίδα των επενδυτών ότι οδεύουμε προς ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Εξαγωγές

Η μεγάλη και αναπάντεχη αύξηση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου οφείλεται σε προσωρινή λύση που βρέθηκε για την ασφάλιση φορτίου και πλοίων που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο. Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, η ιρανική κυβέρνηση δυσκολευόταν να βρει εταίρους για να βγάλει την παραγωγή της στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο πρόσφατα βρέθηκε προσωρινή λύση που επιτρέπει την αύξηση της ενδιάμεσης, περιορισμένης ασφαλιστικής κάλυψης από ασφαλιστικούς φορείς θαλάσσιας αλληλασφάλισης (P&I clubs).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή