Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) ψήφισε το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου, με ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί προκειμένου να αντικατασταθεί από ένα πρωθυπουργό ο οποίος θα θεσπίσει τη διαδικασία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Δεδομένου ότι οι αγορές δεν είχαν προεξοφλήσει επαρκώς το ενδεχόμενο του αποτελέσματος της 23ης Ιουνίου στην Αγγλία, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι βασικές παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να κλείνει σχεδόν 8% χαμηλότερα, η υψηλότερη ημερήσια απώλεια από το 2011. Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με τους κύριους δείκτες να καταγράφουν απώλειες περίπου 10% μέσα στην ημέρα. Υψηλή μεταβλητότητα επικράτησε και στις αγορές συναλλάγματος, με την ισοτιμία στερλίνα/δολάριο να υποχωρεί από υψηλά έτους 1,50 πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος κοντά στο 1,32 στις αγορές της Ασίας, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. για το μέλλον της Ζώνης του Ευρώ δημιούργησαν πτωτικές πιέσεις στο κοινό νόμισμα. Ως αποτέλεσμα, το ευρώ/δολάριο έπεσε σε χαμηλά τριών μηνών στο 1,0913 μέσα στη μέρα, σημειώνοντας σχετική ανάκαμψη στο 1,1070/74 στις αγορές της Ευρώπης. Στον αντίποδα, τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γιεν, ενισχύθηκαν με το ευρώ/φράγκο να υποχωρεί κοντά στο 1,0600 για πρώτη φορά από τα τέλη του Ιουλίου 2015, πριν ανέλθει σε επίπεδα γύρω στο 1,0850/60 ύστερα από την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να περιορίσει την ανοδική τάση του εγχώριου νομίσματος. Στο ίδιο πνεύμα, το ευρώ/γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από το 2012 (109,57), πριν ανακάμψει στο 112,85/86 αργότερα την Παρασκευή, εν μέσω προσδοκιών της αγοράς πως η BoJ πιθανόν να επέμβει για να περιορίσει την ανοδική τάση του γιεν. Η αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ευνόησε τις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 34 μονάδες βάσης στο 1,40% την Παρασκευή, κοντά στο ιστορικό χαμηλό 1,38% που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2012.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή