Σχέδιo συρρίκνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Βερολίνο

Σχέδιo συρρίκνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Βερολίνο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει συνέλθει ακόμα η Ευρώπη από το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέρχεται δριμύτερος και επιθετικότερος στις επικρίσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν τιμωρεί όσες χώρες παραβιάζουν τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Την ίδια στιγμή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκπονεί σχέδιο για την υποβάθμιση της Κομισιόν και την ανάθεση μέρος των αρμοδιοτήτων της σε ανεξάρτητη επιτροπή, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων είναι η Κομισιόν και, διάβολε, πρέπει, επιτέλους, να εφαρμόσει τις συνθήκες!», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες βράδυ, στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ίδια συζήτηση προσέθεσε πως αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες», και υπογράμμισε πως «οι κανόνες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτρέπεται μία χώρα να έχει χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ της». Απέδωσε, μάλιστα, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην παραβίαση των κανόνων, υποστηρίζοντας πως «αν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, τότε δεν δημιουργείται βάση για εμπιστοσύνη αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός».

Οι επικρίσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στρέφονται έμμεσα κατά της Γαλλίας που έχει λάβει παράταση δύο ετών για να προσαρμοσθεί στους στόχους αλλά αναμένεται να μην επιτύχει πάλι τον στόχο για έλλειμμα 2,7% μέσα στο 2017. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το λογιστήριο του γαλλικού κράτους έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ολάντ, επισημαίνοντας πως ο στόχος είναι επισφαλής, καθώς βασίζεται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα παίρνει ως δεδομένο ανάπτυξη 1,5% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, όταν το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμούς 0,9% και 1% αντιστοίχως. Σύμφωνα, πάντως, με το λογιστήριο του γαλλικού κράτους είναι ακόμα «επιτεύξιμος» ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από το 3,6% στο 3,3% φέτος, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για δαπάνες. Ευθείες προειδοποιήσεις απηύθυνε, όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, καλώντας την να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους, καθώς, αν υποβάλει αίτηση για νέο πακέτο στήριξης, οι όροι θα είναι πολύ σκληροί. Στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι τόνισε πως «η Πορτογαλία θα κάνει μεγάλο λάθος αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», αναφερόμενος στο σχέδιο της πορτογαλικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η προηγουμένη. Σημειωτέον ότι αυξάνονται όντως οι πιθανότητες να ζητήσει νέο πακέτο στήριξης η Πορτογαλία, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της βρίσκονται επί 10 συναπτές ημέρες στο 7%. Παράλληλα, πάντως, οι επικρίσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Κομισιόν αφορούν και την εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς η σχετική απόφαση αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Ισπανία.

Την ίδια στιγμή σχέδιο των συμβούλων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προβλέπει υποβάθμιση της Κομισιόν, στο πλαίσιο ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ε.Ε. στη μετά το Brexit εποχή. Προβλέπει επίσης τη θέσπιση ανεξάρτητου οργάνου εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα παρακολουθεί την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Το σχετικό ρεπορτάζ παραθέτει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι «τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να διασφαλίζουν σταθερούς προϋπολογισμούς και να προωθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη». Προσθέτει, επίσης, πως η επιείκεια που έχει δείξει η Κομισιόν προς τη Γαλλία νομιμοποιεί τους επικριτές της που την κατηγορούν ότι δεν τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και δεν επιβάλλει στους παραβάτες τις κυρώσεις που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι θα προσκρούσει στις αντιδράσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή