ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: Η Ε.Ε. πρέπει να δώσει στη Βρετανία σύντομη και δίκαιη συμφωνία εξόδου

vaintman-i-e-e-prepei-na-dosei-sti-vretania-syntomi-kai-dikaii-symfonia-exodoy-2140907

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να συνάψει με τη Βρετανία μια σύντομη και δίκαιη συμφωνία εξόδου από τους κόλπους της προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το οικονομικό κόστος και να μην καθυστερήσει την όλη διαδικασία θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα πολιτικού χαρακτήρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

«Καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να εγείρει εμπόδια στον τομέα του εμπορίου» είπε ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.

«Αλλά η ΕΕ πρέπει επίσης να μην συμπεριφέρεται στη Βρετανία καλύτερα σε σύγκριση με την Ελβετία και τη Νορβηγία».

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας υποστήριξε ότι ενώ το Brexit αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, στην ουσία πρόκειται για μια πολιτική κρίση και δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τόνωσης εκ μέρους της ΕΚΤ.

«Πρόκειται για μία πολιτική κρίση που πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα».

Για τον ίδιο η Βρετανία κάνει λάθος που αποχωρεί από την ΕΕ ωστόσο αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Φρανκφούρτη να καταστεί ένας μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος. Η γερμανική κυβέρνηση επομένως πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες να προσελκύσει επιχειρήσεις.

«Για το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, νέες ευκαιρίες θα μπορούσαν να προκύψουν» υπογράμμισε ο Βάιντμαν.

«Αυτό θα απαιτούσε πολιτική στήριξη όμως πρέπει να υποδεχθούμε την μεταφορά επιχειρήσεων στην Φρανκφούρτη από το Λονδίνο».