Αποδόσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου καθώς επικράτησε στις αγορές η προσδοκία πως οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά παράλληλα πως θα επέλθει σχετική ισορροπία ζήτησης και προσφοράς στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού». Προηγήθηκαν οι υποσχέσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών πως είναι έτοιμες να παρέμβουν για να αποτρέψουν οποιαδήποτε έλλειψη ρευστότητας μετά το Brexit. Παράλληλα, όμως, είχε προηγηθεί η είδηση ότι μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ. Ετσι το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες το απόγευμα στα 48,14 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent στα 47,10 δολ. το βαρέλι. Αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, πως οι τιμές δεν θα ανακάμψουν ουσιαστικά αν δεν υπάρξει πολυμερής συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Ανοδικά η τιμή του χρυσού

H άνοδος της τιμής του χρυσού αποδεικνύεται το τέλειο αντίδοτο για τους ομίλους εξόρυξης χρυσού, οι οποίοι έχουν σωρεύσει χρέος ρεκόρ κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα το πολύτιμο μέταλλο έχει ανέλθει κατά 26%. Πρόκειται για την καλύτερη αρχή χρονιάς σε διάστημα σαράντα ετών. Τα οφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα για τα χρυσωρυχεία της Νοτίου Αφρικής και της Αυστραλίας, όπου τα έσοδα σε δολάρια διογκώνονται έτι περαιτέρω. Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα λειτουργικά κόστη και οι μισθοί των εργατών καταβάλλονται σε πιο αδύναμα του δολαρίου νομίσματα. Ειδικότερα, οι AngloGold Ashanti και Gold Fields αγοράζουν εταιρικά τους ομόλογα, ενώ η απόδοση σε αυτά έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Ιανουάριο. Αξίζει να αναφερθεί πως η εκτίναξη στις τιμές του χρυσού από τις αρχές του 2016 είναι «θεόσταλτο δώρο» για τον κλάδο. Οι όμιλοι είχαν δανειστεί υπερβολικά για να επεκταθούν μετά τα ρεκόρ του 2011 για τον χρυσό, ο οποίος στη συνέχεια ακολουθούσε καθοδική πορεία επί τρία συναπτά έτη με αποτέλεσμα να σωρευθούν ζημίες και υπέρογκα χρέη. Πέραν τούτου, ο χρυσός αποδεικνύει τη χρησιμότητά του ως ασφαλές καταφύγιο, καθώς επενδυτές στράφηκαν σε αυτόν, αποφεύγοντας την αβεβαιότητα στις άλλες αγορές εξαιτίας του Brexit.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατεγράφη στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 813 μονάδες βάσης από 868 μονάδες βάσης που είχε ανέλθει στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο του 2017 κατέγραψε χθεσινή τιμή στα 97,10 λεπτά του ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,40%. Το 3ετές ομόλογο παρουσίασε τιμή στα 91,20 λεπτά με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,40%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στα 71,20 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 8%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή