Στενότερες σχέσεις με το Λονδίνο θέλει η Ινδία

Στενότερες σχέσεις με το Λονδίνο θέλει η Ινδία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις του Brexit, κάποιοι στην Ινδία, την άλλοτε κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, βλέπουν στην απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων ευκαιρίες για τη χώρα τους. Ευελπιστούν πως το Νέο Δελχί θα μπορέσει άμεσα να συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, καθώς αυτή θα έχει απεμπλακεί από την Ε.Ε. με την οποία στάθηκε αδύνατον να επιτευχθεί συμφωνία.

Μιλώντας στους Financial Times, ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας προέβλεψε πως «η Βρετανία θα κοιτάξει να οικοδομήσει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο και θα αναζητήσει νέες ευκαιρίες με εμάς». Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Ινδίας να συνάψει συμφωνία εμπορίου με την Ε.Ε., οι σχετικές συνομιλίες άρχισαν πριν από μία δεκαετία και κατέρρευσαν σύντομα. Ινδοί πολιτικοί, όμως, επισημαίνουν πως «υπάρχουν καλύτερες προοπτικές με τη Βρετανία, γιατί καταλαβαίνουμε η μία χώρα την άλλη και είναι λίγα τα σημεία διαφωνίας». Την άποψή τους συμμερίζονται Ινδοί επιχειρηματίες όπως ο πρόεδρος της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας Welspun Group, που μιλώντας στους F.T. δήλωσε βέβαιος ότι για την επιχείρησή του θα είναι όλα καλύτερα με τη Βρετανία εκτός Ε.Ε., καθώς «θα μειωθούν οι δασμοί και από τις δύο πλευρές και θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες». Ο εν λόγω επιχειρηματίας ευελπιστεί, άλλωστε, να επωφεληθεί από την υποτίμηση της στερλίνας και να αγοράσουν βρετανικά εμπορικά σήματα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και εταιρειών διανομής.

Δεν είναι, βέβαια, αυτή η γνώμη όλων των Ινδών επιχειρηματιών. Στελέχη της ερευνητικής Kotak Institutional Equities υποβαθμίζουν τη σημασία κάθε συνεργασίας με τη Βρετανία, καθώς η χώρα δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνον το 3% των εξαγωγών της Ινδίας. Επισημαίνουν, επίσης, πως μεγάλες ινδικές βιομηχανίες του κλάδου της μεταποίησης όπως οι Tata Steel και Tata Motors που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, θα πληγούν καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους νέους εμπορικούς φραγμούς που θα επιβάλει η Ε.Ε. στη Βρετανία. Εκτιμούν, άλλωστε, πως η αποδυνάμωση της στερλίνας θα πλήξει όσες ινδικές επιχειρήσεις εξάγουν σημαντικό όγκο προϊόντων τους στη Βρετανία. Δεν λείπουν κι εκείνοι που συνιστούν σε όσες ινδικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως έδρα για τη δραστηριότητά τους στις ευρωπαϊκές αγορές να «επανεξετάσουν» κατά πόσον έχει πλέον νόημα να παραμένουν στη Βρετανία ή μήπως είναι καλύτερα να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή