SOS από ΔΝΤ για την εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ

SOS από ΔΝΤ για την εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει στις ΗΠΑ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα, η οποία δημιουργεί πόλωση. Στην τελευταία έκθεσή του για την οικονομία της χώρας, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η πόλωση λόγω ανισοτήτων συνιστά μακροπρόθεσμη πρόκληση για τις ΗΠΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας έναντι της αστάθειας των διεθνών κεφαλαιαγορών, του ισχυρού δολαρίου και της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης.

Ειδικότερα, από τη δεκαετία του 1970 ο αριθμός των νοικοκυριών μεσαίου εισοδήματος ως ποσοστού επί του συνολικού περιορίζεται από το 58% στο 47% το 2014, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος Αλί Αλιτσί σε ανάλυσή του στο iΜFdirect. Αυτό θεωρείται ανησυχητική εξέλιξη, και όχι μόνον επειδή δεν συνάδει με τη διαχρονικής αξίας ρήση του Αριστοτέλη «περί άριστης πολιτικής κοινότητας, όπου η μεσαία τάξη έχει τον έλεγχο και υπερβαίνει σε αριθμό και τις δύο άλλες». Την 30ετία έως και το 1990 η εισοδηματική πόλωση στις ΗΠΑ σχετιζόταν περισσότερο με τη μετακίνηση περισσότερων νοικοκυριών με μεσαίο εισόδημα προς τα υψηλότερα κλιμάκια παρά προς τα χαμηλότερα. Ωστόσο, από το 2000 και μετά, μόνον το ένα τέταρτο από τα μεσαία νοικοκυριά ανήλθε κλιμάκιο, ενώ τα περισσότερα υποχώρησαν – κι αυτό μεταφράζεται σε απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Ειδικότερα, τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια στις ΗΠΑ δαπανούν μεγαλύτερο μερίδιο των εισοδημάτων τους εν συγκρίσει με τα νοικοκυριά των υψηλών εισοδημάτων. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε απώλεια εσόδων στα προαναφερθέντα κλιμάκια μπορεί δυνητικά να μειώσει τη συνολική κατανάλωση στη χώρα. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Αλί Αλιτσί, τα στοιχεία δείχνουν πως η ανταπόκριση των νοικοκυριών σε μια αύξηση του εισοδήματός τους έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Συνεκτιμώντας τους παραπάνω παράγοντες, τέλος, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ έχει απώλειες σχεδόν 3,5 ποσοστιαίων μονάδων την περίοδο 1998 – 2013. Αυτό σημαίνει πως έχει χάσει ένα χρόνο και πλέον σε συνολική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή