ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η ειδική σχέση ΗΠΑ – Βρετανίας

enischyetai-i-eidiki-schesi-ipa-amp-8211-vretanias-2141076

Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα υποβαθμίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Βρετανία μετά την απόσχισή της από την Ε.Ε., καθώς υπολογίζουν το κόστος που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στις στενές διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις τους με τη σύμμαχό τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι θα υποβαθμιζόταν στις προτεραιότητες των ΗΠΑ σε περίπτωση Brexit και θα προηγείτο η πολύ μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη.

Βλέποντας, όμως, την έντονη αντίδραση των αγορών στην έκβαση του δημοψηφίσματος, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν τώρα τη στήριξή τους στην ειδική σχέση ΗΠΑ – Βρετανίας και υπογραμμίζουν ότι θα αναλύσουν τον αντίκτυπο του Brexit στις εμπορικές συνομιλίες με την Ε.Ε. Εμπειρογνώμονες του τομέα του εμπορίου αλλά και της ασφάλειας επισημαίνουν πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί μήπως εντείνει τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας και υπονομεύσει, έτσι, τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Αν η Βρετανία φτωχύνει, ίσως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της να δαπανά για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ της ενώ κλιμακώνονται οι απειλές από τη Ρωσία, ούτε και να συνεισφέρει στον νέο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων που αποτελούν καίριο στοιχείο της αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης της Δύσης. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στον Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που εκφράζει την ανησυχία της υπερδύναμης τονίζοντας πως «η Βρετανία ήταν ο ισχυρότερος εταίρος της Αμερικής εντός της Ε.Ε.». Αξιωματούχοι στον τομέα του εμπορίου υποστηρίζουν, άλλωστε, πως η συμφωνία εμπορίου ΤΤΙΡ είναι απίθανο να συναφθεί τώρα με την Ευρώπη όταν η Βρετανία δεν θα είναι στο τραπέζι των συνομιλιών, που ωστόσο δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για μια ανεξάρτητη συμφωνία μόνο με τη Βρετανία.

«Ο ισχυρισμός πως η Βρετανία θα υποβαθμιστεί στις προτεραιότητες των ΗΠΑ θα ξεχαστεί αμέσως από τη νέα κυβέρνηση, αν όχι και νωρίτερα», σχολιάζει ο Γκάρι Χουφμπάουερ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson, που εκτιμά πως «έτσι κι αλλιώς η συμφωνία ΤΤΙΡ ήταν εν υπνώσει ή νεκρή μόλις προέκυψε το Brexit». Παράλληλα, η Μίριαμ Σαπίρο, πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, εκτιμά ότι θα είναι ευκολότερο για την Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, μια χώρα με «παρεμφερή νοοτροπία» και πολύ πιο ανοιχτή στο ελεύθερο εμπόριο από τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημία που προκαλεί το Brexit και στις δημόσιες εμφανίσεις τους απέφυγαν να επαναλάβουν την προειδοποίηση του Ομπάμα.

Ειδικότερα, ο Λιου δήλωσε στο CNBC ότι παραμένει προτεραιότητα των ΗΠΑ η εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. επειδή έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις πολλών ετών. Δεν απέκλεισε, όμως, να υπάρξουν ανεξάρτητες συνομιλίες με τη Βρετανία από τη στιγμή που θα συμφωνήσει με την Ε.Ε. τους όρους της απόσχισής της. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερικ Σουλτζ προσέθεσε πως η κυβέρνηση «μελετά» το πώς θα επηρεάσει το Brexit τις συνομιλίες για τη συμφωνία ΤΤΙΡ.

Τόνισε, άλλωστε, πως οι οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες «παραμένουν ισχυροί και η ειδική σχέση δεν επηρεάζεται από το δημοψήφισμα». Οπως σχολίασε η Χέδερ Κόνλεϊ, υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, οι συμφιλιωτικοί τόνοι από πλευράς των Αμερικανών αξιωματούχων στοχεύουν στη «σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης». Η ίδια επισήμανε, άλλωστε, πως εφόσον οι αγορές «τιμώρησαν άμεσα» τη Βρετανία για το δημοψήφισμα, δεν υπάρχει λόγος να επιτείνει το κλίμα η κυβέρνηση Ομπάμα.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, οι σύμμαχοι της Βρετανίας θα προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν καθησυχαστικές δηλώσεις ότι παρά την απόσχισή της από την Ε.Ε. θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη Συμμαχία. «Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα», δήλωσε πηγή προσκείμενη στη συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, καθώς η Συμμαχία ετοιμαζόταν να συσφίγξει τις σχέσεις της με μια ενισχυμένη Ε.Ε. και όχι «με μια αποδυναμωμένη ένωση». Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν, πάντως, κάθε βραχυπρόθεσμη ανησυχία για θέματα ασφάλειας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας εξ αυτών, «δεν πρόκειται να πέσει ο ουρανός πάνω μας».