ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνει τη διεθνοποίηση του γουάν η έξοδος της Βρετανίας από Ε.Ε.

dieykolynei-ti-diethnopoiisi-toy-goyan-i-exodos-tis-vretanias-apo-e-e-2141552

Τα σχέδια του Πεκίνου για τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος ενδέχεται να εξυπηρετηθούν καλύτερα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν ΜΜΕ της Κίνας, που επικαλούμενα παράγοντες της κινεζικής αγοράς τονίζουν πως το Λονδίνο θα παραμείνει το κυριότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση συναλλαγών σε γουάν. Το Brexit, όμως, ίσως ενθαρρύνει τη χρήση του σε πολλά διαφορετικά χρηματοπιστωτικά κέντρα, επισπεύδοντας, έτσι, τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος.

Είναι γεγονός ότι μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, παρατηρητές της αγοράς και κινεζικά ΜΜΕ έσπευσαν να εκφράσουν φόβους πως θα υπονομευθεί ο ρόλος του Λονδίνου, του κυριότερου χρηματοπιστωτικού κέντρου για το γουάν και το αποτέλεσμα θα είναι μια οπισθοχώρηση στις προσπάθειες του Πεκίνου να διεθνοποιήσει το νόμισμα. Καθώς, όμως, αρχίζουν να υποχωρούν οι πρώτες εντυπώσεις, στελέχη του τραπεζικού τομέα και αναλυτές της αγοράς χαρακτηρίζουν υπερβολική την αρχική απαισιοδοξία. Τονίζουν, βέβαια, πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κάποιος αντίκτυπος, αλλά ίσως οι εξελίξεις θα ενθαρρύνουν τελικά την Κίνα να προωθήσει τις συναλλαγές του γουάν σε μητροπόλεις της ηπειρωτικής Ευρώπης και να επεκτείνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διεθνή χρήση του νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Αντριου Φανγκ, επικεφαλής του τομέα τραπεζών και αγορών στην Hang Seng Bank, το Λονδίνο «θα διατηρήσει το καθεστώς του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού κέντρου συναλλάγματος στον κόσμο, έστω και αν ορισμένες άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αναλάβουν το ρίσκο να μεταφερθούν σε άλλες πόλεις».

Είναι, πάντως, γεγονός ότι το Brexit έρχεται σε κακή στιγμή για τα σχέδια της Κίνας που δρομολογεί τη διεθνή χρήση του γουάν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ελέγξει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας καθιέρωσαν την εκτεταμένη εμπορία του γουάν στο Λονδίνο, όπου και διασφάλισαν την αναγκαία υποδομή για την εκκαθάριση συναλλαγών σε γουάν. Στο Λονδίνο εξεδόθη, άλλωστε, η πρώτη σειρά ομολόγων του κινεζικού Δημοσίου σε γουάν. Μόνον μέσα στο τρέχον έτος, το χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέλαβε τουλάχιστον 50 εκδόσεις ομολόγων σε γουάν, πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό κέντρο εκτός Κίνας.

Εξάλλου, το καίριο και για την Κίνα ζήτημα, του κατά πόσον θα χάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε όλη την Ε.Ε., παραμένει ακόμη ανοικτό.