Η Ε.Ε. απειλεί με κυρώσεις Μαδρίτη – Λισσαβώνα

Η Ε.Ε. απειλεί με κυρώσεις Μαδρίτη – Λισσαβώνα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι τόσο η Μαδρίτη όσο και η Λισσαβώνα δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα, ούτως ώστε να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές και προσθέτει ότι οι εν λόγω χώρες «ίσως είναι και οι πρώτες στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα υποστούν κυρώσεις λόγω της παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων». Μια τέτοια προοπτική, επισημαίνει η εφημερίδα, θα αναζωπυρώσει την πολιτική ένταση, η οποία έχει να κάνει με τον δογματισμό των Βρυξελλών ως προς τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών. Μια πιθανότητα θα ήταν να επιβληθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία χρηματικά πρόστιμα ή, αντ’ αυτών, μερική αναστολή κονδυλίων από τα περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη σχετική συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, δήλωσε ότι «οι Βρυξέλλες πολύ σύντομα θα υιοθετήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις». Αφότου αποδεχθούν τη σύσταση της Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε., εντός είκοσι ημερών θα πρέπει να προετοιμασθούν οι ποινές. Στο μεσοδιάστημα Μαδρίτη και Λισσαβώνα θα έχουν το περιθώριο μιας ύστατης προσπάθειας μήπως εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία όπως και η Φινλανδία, η Ολλανδία και η ΕΚΤ εμφανίζονται κάθετες, εν αντιδιαστολή με την Ιταλία και τον Νότο ευρύτερα. «Η Κομισιόν πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις επί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εάν επιθυμεί να μην πλήξει την αξιοπιστία της», δήλωσε ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, Γκίντερ Ετινγκερ στην εφημερίδα «Bild».

Στην περίπτωση της Ισπανίας, το έλλειμμα του 2015 ανήλθε στο 5,1% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για το 4,2% και φέτος ενδεχομένως να μην επιτύχει μείωσή του κάτω του 3%. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, δεν έχει επιτευχθεί το να ελέγξει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015, το οποίο ανήλθε στο 4,4% του ΑΕΠ, κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον στόχο. Η προαναφερθείσα αριστερή κυβέρνηση της χώρας έχει ρητά ταχθεί κατά των πολιτικών λιτότητας, υποσχόμενη να τις τροποποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή