Πονοκέφαλος για την Κομισιόν η ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών

Πονοκέφαλος για την Κομισιόν η ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συζητήσεις, σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη φορά, λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στην Ιταλία και την Κομισιόν για την ενίσχυση της Banca Monte dei Paschi di Siena, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει 78% εδώ και ένα εξάμηνο, και των υπολοίπων προβληματικών τραπεζών. Στόχος είναι να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση για την ανακεφαλαιοποίηση τους που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 360 δισ. ευρώ. Η Ρώμη προσπαθεί να αποφύγει τον καταμερισμό απωλειών στους επενδυτές των ιταλικών τραπεζών, όπως επιβάλει η νέα τραπεζική ένωση, λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που θα έχει στην κοινή γνώμη. Η θέση της κυβέρνησης έχει ήδη εξασθενίσει, όπως φάνηκε από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προτιμά την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών με την εποπτεία της ΕΚΤ, η οποία θα έχει προηγουμένως αποσαφηνίσει το έλλειμμα κεφαλαίων των προβληματικών τραπεζών με στρες τεστ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Eτσι θα είναι μηδαμινό ή ελάχιστο το κόστος για τους ομολογιούχους διότι δεν θα καταμερίζονται απώλειες πάνω σε υποθετικές ζημιές. Μια συμφωνία δεν αναμένεται πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τα στρες τεστ της ΕΚΤ στις 29 Ιουλίου.

Πνοή αισιοδοξίας άφησε, επίσης, η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές και «υπάρχουν λύσεις που μπορεί να εφαρμοστούν σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ρευστού και κεφαλαίων χωρίς να επωμισθούν επιπτώσεις οι λιανικοί επενδυτές», ανέφερε η Κομισιόν. Μια ημέρα πριν, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τη Ρώμη πως «στις ερχόμενες ημέρες θα αφήσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές να σκεφθούν υπό διαφορετικό πρίσμα την πιστωτική κατάσταση της ηπείρου μας». Οι πιέσεις στην κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών έχουν ενταθεί μετά το Brexit, εγείροντας φόβους για αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Bruegel, το 1/3 των επενδυτών σε τραπεζικά ομόλογα – τα οποία σε περιόδους ανάγκης μετατρέπονται σε μετοχές για να αναπλήρωση κεφαλαίων – είναι νοικοκυριά. Στη δυσμενέστερη θέση βρίσκεται δε η Monte Paschi. Χρειάζεται ένεση επιπλέον κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές από τη διαγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων 10 δισ. ευρώ την επόμενη διετία κατόπιν αιτήματος της ΕΚΤ. Οι προβληματικές ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ομίλων Intesa San Paolo και Unicredit, θα χρειαστούν ενίσχυση 40 δισ. ευρώ, την οποία ο κ. Ρέντσι επιθυμεί να αναλάβει το ιταλικό δημόσιο και όχι οι ομολογιούχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή