Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας έως 4,5% «βλέπει» το ΔΝΤ

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας έως 4,5% «βλέπει» το ΔΝΤ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία και κατ’ επέκταση για τον αντίκτυπο του Brexit στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα. Με προεξάρχουσα την εκτίμηση του ΔΝΤ πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα προκαλέσει μείωση του βρετανικού ΑΕΠ από 1,5% ώς 4,5% αναλόγως με τη συμφωνία που θα συνάψει για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, έπονται σειρά εκτιμήσεων για τις δαπάνες στη Γηραιά Αλβιώνα και για τις εμπορικές της συναλλαγές με τους ώς τώρα εταίρους της. Παράλληλα η Fitch, που έσπευσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας λίγο μετά το δημοψήφισμα, προειδοποιεί τώρα για τον κίνδυνο υποβάθμισης πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Το μέγεθος της συρρίκνωσης που θα υποστεί το βρετανικό ΑΕΠ θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από το κατά πόσον θα διατηρήσει η Βρετανία πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή θα υπόκεινται εφεξής οι συναλλαγές της με την Ε.Ε. στους κανόνες και τους δασμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οπως τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αν η Βρετανία διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το ΑΕΠ της θα μειωθεί μόλις κατά 1,5% μέχρι το 2019. Στην αντίθετη περίπτωση, η συρρίκνωση θα φτάσει έως και το 4,5%. Από γερμανικής πλευράς, πάντως, η Ενωση Μηχανοκατασκευαστικών της Γερμανίας, η κρίσιμη για τον εξαγωγικό της τομέα VDMA, κάλεσε χθες την Ε.Ε. να μην προσφέρει στη Βρετανία πρόσβαση στην ενιαία αγορά με οποιοδήποτε κόστος, αλλά να θέσει ως όρο τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή τα πρακτικά της ΕΚΤ από την τελευταία συνεδρίαση πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας, εμφανίζουν την Τράπεζα ανήσυχη να προβλέπει σημαντικό αντίκτυπο για την Ευρωζώνη και πλήγμα για την ανάπτυξή της. Για την ΕΚΤ αποτελεί, άλλωστε, αιτία ανησυχίας ένα παρεπόμενο του Brexit και συγκεκριμένα η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια και συγκεκριμένα στα κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Αποτέλεσμα αυτής της στροφής των επενδυτών είναι να στερεύει η αγορά από τίτλους υψηλής ποιότητας που χρειάζεται η ΕΚΤ για να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Την ίδια στιγμή ο οίκος Fitch προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών ευρωπαϊκών χωρών αν εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική πειθαρχία για να αντιμετωπισθεί η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη. Προεξοφλεί, άλλωστε, την αποδυνάμωση της βρετανικής οικονομίας και τη συνεπακόλουθη μείωση της ζήτησης για εισαγωγές. Εξάλλου, ο οίκος Moody’s εκτιμά πως θα πληγούν ακόμη και οι οικονομίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αν είναι σημαντικός ο αντίκτυπος του Brexit στις προοπτικές ανάπτυξης της Ε.Ε.

Περί τεχνολογίας ο λόγος

Στις δυσοίωνες προβλέψεις έρχεται να προστεθεί η εκτίμηση της εταιρείας ερευνών Gartner πως στη Βρετανία θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες για την τεχνολογία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, καταναλωτές και επιχειρήσεις θα αναβάλουν τις δαπάνες για προσωπικούς υπολογιστές, tablets και smartphones υπό τον φόβο μιας ραγδαίας ανόδου των τιμών των εισαγωγών εξαιτίας της πτώσης της στερλίνας. Η Gartner εκτιμά, επίσης, πως οι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και τη στρατηγική επέκτασή τους, τις επιλογές εκείνες δηλαδή που συνοδεύονται συνήθως από μεγάλες δαπάνες για τεχνολογία της πληροφορίας. Ταυτοχρόνως, εντείνεται η ανησυχία πως πολλές μεγάλες τράπεζες θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους και τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Η JPMorgan έχει μάλιστα προειδοποιήσει πως ενδέχεται να μεταφέρει 4.000 θέσεις εργασίας σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Τόσο η JPMorgan, όμως, όσο και οι τρεις άλλες μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, οι Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley όπως και η βρετανική Standard Chartered υποσχέθηκαν στον Βρετανό υπουργό Οικονομικών να στηρίξουν το Λονδίνο και να βοηθήσουν ώστε να διατηρήσει την ηγετική θέση του ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Τη δέσμευσή τους προς τον Τζορτζ Οσμπορν ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του. Απέφυγαν, πάντως, να διευκρινίσουν αν σκοπεύουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους στη χώρα ή να μετακινήσουν θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή