Τέσσερα ακόμη funds της αγγλικής αγοράς ακινήτων σε αναστολή

Τέσσερα ακόμη funds της αγγλικής αγοράς ακινήτων σε αναστολή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχωρεί και οι προβλέψεις για τις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες, fund της βρετανικής αγοράς ακινήτων αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Τελευταίο ήταν χθες το Aberdeen Fund Managers που παράλληλα υποβάθμισε την αξία του κατά 17%. Είχαν προηγηθεί ώρες νωρίτερα τρία ακόμη fund που διέκοψαν τη λειτουργία τους, τα Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle Investments και Canada Life με το πρώτο εξ αυτών να επικαλείται «έκτακτο πρόβλημα ρευστότητας» εξαιτίας της αβεβαιότητας μετά το δημοψήφισμα. Ετσι ανέρχονται συνολικά σε επτά τα βρετανικά funds της βρετανικής αγοράς ακινήτων που αναγκάστηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες να διακόψουν τη λειτουργία τους εξαιτίας μαζικών ρευστοποιήσεων: είχαν προηγηθεί την Τρίτη τα M&G, Aviva Investmentes και Standard Life. Σύμφωνα με την επενδυτική Great Portland Estates, η αστάθεια στον κλάδο θα συνεχισθεί και ορισμένοι παρατηρητές σπεύδουν ήδη να μιλήσουν για επικείμενη κατάρρευση της βρετανικής αγοράς ακινήτων.

Παραδόξως, πάντως, αισιόδοξες εμφανίζονται αρκετές επιχειρήσεις της χώρας που εκτιμούν πως θα επωφεληθούν λόγω της υποτίμησης της στερλίνας. Η αισιοδοξία αφορά κυρίως εταιρείες που πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των πωλήσεων στο εξωτερικό. Ενδεικτική η περίπτωση της εταιρείας απολυμάνσεων Rentokil που βρίσκεται στον δείκτη FTSE 250 και της οποίας οι πωλήσεις προορίζονται κατά περίπου 90% σε χώρες εκτός Βρετανίας. Μετά τη συνεχή διολίσθηση της στερλίνας, εκτιμά ότι θα διπλασιασθεί ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει στα κέρδη της η ανταγωνιστική ισοτιμία. Προβλέπει τώρα κέρδη 245 εκατ. στερλινών, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της μιλούσε για κέρδη 230 εκατ.

Ομοίως, η Associated British Foods, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Primark, που προσβλέπει ικανοποιητικά κέρδη, ενώ στην προηγούμενη εκτίμησή της προέβλεπε μείωση κερδών. Η εικόνα δεν είναι βέβαια ενιαία, καθώς δεν είναι λίγες οι βρετανικές επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος C&C Group, που θεωρούν ότι η αστάθεια της στερλίνας θα αποδειχθεί καταστρεπτική. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω όμιλος αντλεί περίπου τα μισά από τα κέρδη του από χώρες εκτός Βρετανίας, ενώ αναφέρει τα αποτελέσματά του σε ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με την εταιρεία ακινήτων Bovis Homes, είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην αγορά. Είναι όμως, γεγονός ότι η βρετανική αγορά ακινήτων έχει ήδη πληγεί τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος οίκος τόνισε, άλλωστε, πως «θα πάρουμε την πρώτη ένδειξη για το μήκος και το βάθος της ύφεσης μόλις το φθινόπωρο».

Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη φέρεται να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήχθη τις πρώτες ημέρες μετά το δημοψήφισμα και μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε συρρίκνωση

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το Brexit έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη βρετανική οικονομία, καθώς ανακόπτει την ανάκαμψή της και ενώ ήδη κλυδωνιζόταν και αγωνιζόταν να ανακάμψει. Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών τόνισε χθες πως η πρόβλεψή του για τον Ιούνιο είναι μια οικονομία «που υφίσταται εντεινόμενη συρρίκνωση σε όλο το φάσμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή