Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανέκαμψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που φέρουν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ να έχουν μειωθεί κατά 6,7 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 13 μηνών. Είχε, πάντως, προηγηθεί την Πέμπτη υποχώρηση των τιμών κατά 5% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Ετσι η χθεσινή ανάκαμψη δεν αντέστρεψε την πτώση κατά 7% που σημείωσαν οι τιμές στο σύνολο της εβδομάδας. Το απόγευμα το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 45,41 δολ. το βαρέλι και το Brent στα 44,19 δολ. το βαρέλι. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη των τιμών θα είναι βραχύβια, καθώς μειώνεται μεν το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά, αλλά την ίδια στιγμή χώρες όπως ο Καναδάς και η Νιγηρία επιδιώκουν να ανακτήσουν παλαιότερα υψηλά επίπεδα παραγωγής.

Στον χρυσό στρέφονται οι Ιάπωνες

Ιδιαιτέρως ανησυχούν οι Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον χρυσό κατά τις τρέχουσες συνθήκες αβεβαιότητας, ενώ προσβλέπουν στην αποθήκευσή του στην Ελβετία. Βασικοί παράγοντες που τους ωθούν σε αυτήν την επιλογή είναι τα αρνητικά επιτόκια από πολλές κεντρικές τράπεζες, της Tράπεζας της Ιαπωνίας συμπεριλαμβανομένης, και οι φόβοι ότι το γιεν θα υποτιμηθεί έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων, εξαιτίας του επαχθούς δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας. Τα σχετικά αναφέρει η BullionVault, διαδικτυακή εταιρεία εμπορίας και αποθήκευσης χρυσού. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο αριθμός των αγοραστών εκτινάχθηκε κατά 62%, σύμφωνα με την Ατσούκο Σάτο, επικεφαλής ιαπωνικών αγορών στην BullionVault. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αποδυθεί σε πρωτοφανείς μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της οικονομίας και, παράλληλα, τροφοδοτώντας τη φημολογία ότι το γιεν θα κατακρημνισθεί σε περίπτωση ναυαγίου των προσπαθειών. Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο γνωρίζει άνοδο της τιμής του σχεδόν 30% την τελευταία διετία, ενώ οι τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια συνδεδεμένα με αυτόν αυξήθηκαν 37% από τις αρχές του 2016.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποτονική εικόνα παρουσίασε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η εγχώρια ηλεκτρονική αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ). Το ετήσιο κρατικό ομόλογο την Παρασκευή είχε τιμή στα 96,50 λεπτά του ευρώ, παρουσιάζοντας την ίδια τιμή σε σύγκριση με το ξεκίνημα της εβδομάδας. Η απόδοση του ετησίου ομολόγου την περασμένη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί στο 7% έναντι 7,10% που ήταν η χθεσινή απόδοση. Το τριετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στα 89,70 λεπτά του ευρώ από 90,80 λεπτά που ήταν η τιμή του τριετούς ομολόγου την περασμένη Δευτέρα. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου την περασμένη Δευτέρα διαμορφώθηκε στο 8,60%. Το δεκαετές ομόλογο στη χθεσινή συνεδρίαση είχε τιμή στα 72,00 λεπτά, ακριβώς την ίδια τιμή που παρουσίασε το ομόλογο και στην έναρξη της εβδομάδας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στο 7,90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή