Δεν αποκλείει την κρατική παρέμβαση η ΒοΙ

Δεν αποκλείει την κρατική παρέμβαση η ΒοΙ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας προς τις ιταλικές τράπεζες άφησε ανοιχτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας (ΒοΙ), Ιγκνάτσιο Βίσκο, εν μέσω των έντονων προβλημάτων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

«Η κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η αβεβαιότητα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τραπεζική εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός τραπεζίτης.

Οπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, στόχος είναι να εξευρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, τα οποία αφορούν κυρίως τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε διαβουλεύσεις η BMPS

Την ίδια ώρα, σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες τραπεζικές αρχές βρίσκεται η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS), κατόπιν της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μείωση των μη εξυπηρετούμενων (NPLs) δανείων κατά 30% έως το 2018.

Το χαρτοφυλάκιο των ΝPLs, της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, ανέρχεται στα 46,9 δισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να αξιώνει την επιτακτική μείωσή του στα 32,6 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα εντός της ημέρας καλείται να στείλει στους ιθύνοντες της Φρανκφούρτης ένα σχέδιο δράσης σχετικό με την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται, συμπεριλαμβάνεται και η κρατική παρέμβαση μέσω της παροχής δημόσιων κονδυλίων. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, λόγω της σθεναρής άρνησης του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).

H αβεβαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας έχει «χτυπήσει» κόκκινο τις τελευταίες ημέρες, καθώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων (360 δισ. ευρώ) συνεπάγεται σοβαρότατους τριγμούς για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή