Επιφυλακτικότητα στις αγορές, νέες πιέσεις στη στερλίνα

Επιφυλακτικότητα στις αγορές, νέες πιέσεις στη στερλίνα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρακτικά της συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της Fed, στις 14 και στις 15 Ιουνίου, που δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, δεν έδωσαν κάποια νέα πληροφόρηση σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα απογοητευτικά στοιχεία του Μαΐου για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αύξησαν την αβεβαιότητα για την οικονομία, ενώ εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε σταθερή ανοδική πορεία προς τον στόχο του 2%. Ωστόσο δεν θέλησαν να αλλάξουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία, βασιζόμενοι στα ασθενή στοιχεία ενός μόνο μήνα, αλλά συμφώνησαν να περιμένουν ώστε να έχουν περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή τους τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για την πορεία της παραγωγής και των επενδύσεων, για να αποφασίσουν σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Επίσης, το δημοψήφισμα στη Βρετανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αναβολής της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Προκρίθηκε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια έως ότου δουν τις πρώτες επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος. Εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου για έξοδο από την Ε.Ε., επικράτησε κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς χρηματαγορές την εβδομάδα που διανύσαμε.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης FTSΕ300 κατέγραφε την Παρασκευή συνολικές εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 3%, παραμένοντας σχεδόν 6% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 23ης Ιουνίου, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), ότι υπάρχει πιθανότητα για σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, επηρέασε αρνητικά το επενδυτικό κλίμα. Σε αυτό το περιβάλλον, στις αγορές συναλλάγματος, η στερλίνα δέχθηκε νέες πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, με την ισοτιμία ευρώ / στερλίνα να καταγράφει υψηλό 3 ετών 0,8627 και την ισοτιμία στερλίνα / δολάριο να πέφτει σε νέο χαμηλό 31 ετών 1,2792. Υστερα από το υψηλό 1,1186 που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η ισοτιμία ευρώ / δολάριο σημείωσε μικρές απώλειες, υποχωρώντας σε επίπεδα κοντά στο 1,1060 την Παρασκευή, παραμένοντας όμως υψηλότερα από το χαμηλό τριών μηνών 1,0910 που καταγράφηκε στις 24 Ιουνίου. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στον μη γεωργικό τομέα για τον Ιούνιο (το άρθρο γράφτηκε πριν από τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων), με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν μηνιαία αύξηση 175.000.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή